05 noiembrie 2021

TITLURILE DIMINEŢII – 5 noiembrie 2021

Florin Jipa

Sursă foto: US Navy
Coronavirus şi vaccinuri
 • Situaţia vaccinării în România: În ultimele 24 de ore s-au vaccinat peste 82.000 de persoane. În total, peste 7,19 milioane s-au vaccinat, peste 6,44 milioane cu schema completă, din care peste 947.000 cu doza a treia.
 • Situaţia coronavirus în România: În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 8.971 cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2, 434 decese, iar la ATI sunt internate 1.902 persoane.

 

Evenimente politico-militare globale

 • Conflict în Etiopia. Rebeli înarmaţi din grupurile Tigray şi Oromo Liberation Army s-au adunat în jurul capitalei din Etiopia pentru a înlocui guvernul condus de Abiy Ahmed. În Etiopia este şi trimisul special al SUA, Jeffrey Feltman, pentru a încerca evitarea confruntărilor armate. (CNN)
 • SUA cere armatei sudaneze să reinstaureze guvernul civil. Secretarul de stat american Antony Blinken i-a cerut, joi, şefului armatei sudaneze, generalul Abdel Fattah al-Burhane, instalarea unui guvern civil, după lovitura de stat de luna trecută. (AP)
 • Lituania ia exemplul Poloniei şi construieşte un gard la graniţa cu Belarus. Lituania a început să construiască un gard metalic la graniţa cu Belarusul, pentru a opri imigranţii, pe o lungime de 500 de km, care va costa 152 milioane de euro. (AFP)
 • Ungaria recunoaşte că a cumpărat programul de spionaj Pegasus. Lajos Kósa, preşedintele Comisiei pentru apărare şi securitate din Parlamentul ungar, a recunoscut că Ministerul ungar de Interne a achiziţionat  software-ul dezvoltat de compania israeliană NSO Group şi folosit de mai multe ţări pentru a spiona politicieni, activişti şi jurnalişti. (AFP)
 • SUA oferă recompensă de 10 milioane dolari pentru prinderea hackerilor ruşi. Statele Unite au anunţat, joi, că oferă o recompensă de zece milioane de dolari pentru informaţii care ar duce la prinderea grupului de hackeri ruşi specializaţi în atacuri ransomware, DarkSide/ (AP)
 • Agenţiile de informaţii ale SUA rămân fără personal. Chris Stewart, membru în Comisia pentru informaţii a Camerei Reprezentanţilor a declarat, joi, că 20% din angajaţii celor 18 agenţii de informaţii din SUA nu sunt vaccinaţi şi riscă să fie daţi afară. (AP)
 • Nava de comandament a Flotei a 6-a americane a intrat în Marea Neagră. Nava de comandă şi control USS Mount Whitney a părăsit, joi, portul din Istanbul şi a intrat în Marea Neagră pentru a se alătura distrugătorului USS Porter şi a participa la exerciţii şi misiuni cu ţările din regiune, inclusiv România. (US Navy)
 • SUA aprobă vânzarea de rachete antiaeriene Arabiei Saudite. Departamentul de Stat a anunţat, joi, că a aprobat vânzarea a 280 de rachete cu rază medie, AIM-120C, Arabiei Saudite, pentru suma de 650 milioane de dolari. (AP)

 

Apărarea şi securitatea României

 • Criză politică prelungită: Klaus Iohannis amână consultările pentru desemnarea unui premier: „Încercările de a forma guverne minoritare nu au dus la rezultate”. (Mediafax)
 • România va construi reactoare modulare de mici dimensiuni. Joi a avut loc ceremonia de semnare a parteneriatului între România şi SUA pentru pentru implementarea SMR-urilor în ţara noastră. Cosmin Ghiţă, CEO Nuclearelectrica şi John L. Hopkins, CEO NuScale Power au semnat Acordul de Cooperare (“Teaming Agreement”) pentru implementarea reactoarelor modulare mici (SMR) de tip NuScale în România. (Aleph News)