05 iunie 2024

­TITLURILE DIMINEŢII – 5 iunie 2024

Florin Jipa

Sursă foto: SMG Ucraina

 

Evenimente politico-militare globale

 • Războiul din Ucraina. Biden se va întâlni cu Zelenski şi Macron, în Normandia, pe timpul ceremoniilor împlinirii a 80 de ani de la Ziua Debarcării, D-Day. Zelenski se va adresa şi Parlamentului Franţei, pe 7 iunie. Kremlinul a declarant că militarii consilieri francezi din Ucraina vor fi ţinte legitime. Peste 80 de ţări au confirmat că vor participa la Summitul de pace din Elveţia, din 15 şi 16 iunie. Ucraina a comemorat copiii ucişi de agresiunea Rusiei: ONU a confirmat că 600 de copii ucraineni au fost ucişi şi peste 1.200 răniţi. (Mediafax)
 • Războiul Israel-Hamas. Israelul a desfăşurat un atac întrunit cu aviaţia şi forţele terestre asupra centrului Gaza. Reprezentanţii SUA, Egiptului şi Qatarului se întâlnesc pe 5 iunie la Doha, urmând să meargă pe urmă la Cairo, pentru a discuta acordul de încetare a focului. Şeful Armatei Israelului şi gruparea Hezbollah din Liban au declarant că sunt gata de un război total, după luni de bombardamente în localităţile de lângă granişă. (Mediafax)
 • Israelul a cumpărat a treia escadrilă de avioane F-35 din SUA, 25 de aparate, cu 3 miliarde de dolari. Contractul a fost semnat marţi, aeronavele vor fi livrate începând cu 2028. În total, Israelul va avea 75 de aeronave F-35. (Mediafax)
 • Alegeri India: Modi, aşteptat să se întâlnească cu aliaţii săi, după ce partidul său naţionalist hindus a pierdut majoritatea directă în Parlament, având un rezultat modest la alegeri. Partidul lui Modi, Bharatiya Janata (BJP), a obţinut singur 240 de locuri în alegerile generale, lipsindu-i 32 pentru a câştiga jumătate dintre cele 543 de mandate din camera decizională inferioară, potrivit rezultatelor oficiale anunţate marţi seară târziu. (News)
 • Slovenia recunoaşte statul Palestina, urmând paşii făcuţi deja de Irlanda, Spania şi Norvegia. Israelul şi-a retras deja ambasadorii din cele trei ţări europene. (AFP)
 • Joe Biden închide temporar graniţa SUA cu Mexic pentru migranţii clandestini. Preşedintele american Joe Biden a semnat marţi un decret care va permite închiderea temporară a frontierei SUA cu Mexicul pentru migranţii clandestini, odată ce numărul acestora depăşeşte pragul de 2.500 pe zi. (Digi24)
 • Cetăţenii din România, Polonia şi Slovenia aflaţi în Bosnia-Herţegovina nu vor putea vota la alegerile europarlamentare din 9 iunie, din cauza refuzului manifestat de reprezentanţii sârbi în guvernul central bosniac. Sârbii bosniaci sunt supăraţi că aceste trei ţări au sprijinit în Adunarea Generală a ONU o rezoluţie care condamnă genocidul de la Srebrenica. (Digi24)

 

Apărarea şi securitatea României

 • Armata Română operaţionalizează al doilea sistem PATRIOT prin trageri de luptă în poligonul Capu Midia, în cadrul exerciţiului NATO Ramstein Legacy 24, ce se desfăşoară în perioada 3-14 iunie. În ţara noastră, exerciţiul angrenează 1.300 de militari din România şi din nouă state aliate (Cehia, Franţa, Germania, Lituania, Polonia, Portugalia, Slovacia, Turcia, Ungaria), care vor opera sisteme de rachete PATRIOT, HAWK, respectiv aeronave F-16, IAR-330, IAR-99, YAK-52 româneşti şi alte echipamente de apărare aeriană cu baza la sol, sisteme de comandă-control, precum şi aeronave militare ale naţiunilor participante. (Mediafax)
 • Anchetă după un val de pensionări medicale în Poliţie pe motive de depresie. Procurorii ridică documente legate de pensionarea pe caz medical a unor politişti, jandarmi şi pompieri. (G4Media)
 • Sondaj INSCOP - Aproape 80% dintre români sunt nemulţumiţi de acţiunile autorităţilor pentru combaterea consumului de droguri. 73% consideră că soluţiile sunt înăsprirea pedepselor pentru traficanţi şi controale la frontiere. (News)
 • Nicuşor Dan a depus plângere penală în cazul documentului privind presupusa colaborare cu Securitatea comunistă, când la 17 ani se deplasa la o olimpiadă de matematică: „Scopul difuzării este de a altera competiţia electorală şi de a induce în eroare alegătorii.” (G4Media)