05 iulie 2024

­TITLURILE DIMINEŢII – 5 iulie 2024

Florin Jipa

Sursă foto: SMG Ucraina

 

Evenimente politico-militare globale

  • Războiul din Ucraina. Ucraina s-a retras din suburbiile localităţii Chasiv Iar. Rusia recrutează 1.000 de militari voluntari pe zi pentru războiul din Ucraina, susţine Dmitri Medvedev, în 2024 s-au alăturat armatei 190.000. Un adjunct al ministrului ucrainean al Apărării a declarat că Rusia a pierdut războiul în Marea Neagră, Ucraina a revoluţionat lupta navală, iar dronele maritime sunt viitorul. Turcia deja a construit o dronă după modelul ucrainean al Magura V5, Ulaq Kama. (Mediafax)
  • Războiul Israel-Hamas. Israelul şi Hamas încep vineri discuţii prin interpuşi privind un acord de încetare a focului, ambele părţi au trimis delegaţii la Doha, în Qatar. Biden a vorbit la telefon cu Netanyahu, iar ministrul israelian al Apărării, Yoav Gallant, a spus familiilor ostaticilor că un acord este mai aproape ca niciodată. (Mediafax)
  • Victorie zdrobitoare a laburiştilor în Regatul Unit. Conservatorii pierd puterea după 14 ani şi au cel mai mic număr de parlamentari din istoria postbelică. Potrivit primelor estimări publicate de televiziunile britanice, Partidul Laburist (Labour, centru-stânga), ar obţine 410 dintre cele 650 de mandate din Camera Comunelor.
  • Viktor Orban, actualul preşedinte al UE, merge în vizită la amicul Vladimir Putin. Reacţia lui Herni Michel: Nu are mandat. Premierul ungar Viktor Orban, preşedintele rotativ al Uniunii Europene, se prezintă astăzi în faţa preşedintelui rus Vladimir Putin, pentru a face acelaşi lucru pe care l-a făcut cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, anume să-i facă propune o mediere care să pună capăt conflictului din Ucraina. Imediat după anunţul călătoriei a venit „bariera” bruscă pusă de preşedintele în funcţie al Consiliului European, Charles Michel: „Preşedinţia rotativă a UE nu are mandat de a se angaja în discuţii cu Rusia în numele UE. Consiliul European este clar: Rusia este agresorul, Ucraina este victima. Nicio discuţie despre Ucraina nu poate avea loc fără Ucraina”. (Mediafax)
  • Iranienii merg vineri la urne pentru al doilea tur al alegerilor prezidenţiale anticipate, convocate după moartea lui Ebrahim Raissi într-un accident de elicopter în luna mai. Lupta se dă între Massoud Pezeshkian, perceput ca un moderat, şi Saïd Jalili, un adept al liniei dure, dar miza este una mică, deoarece deciziile importante în Iran le ia ayatollahul Ali Khamenei. (Reuters)
  • După întâlnirile cu Putin şi Xi Jinping, Erdogan a discutat şi cu Lukaşenko, preşedintele Belarusului. Preşedintele turc a participat la Astana, în Kazahstan, la summitul coordonat de China şi Rusia, SCO (Shanghai Cooperation Organization). (Anadolu)

 

Apărarea şi securitatea României

  • Lucrările pe Podul Prieteniei (Giurgiu - Ruse), în partea bulgară, vor începe în 10 iulie. Timpul estimat de finalizare a lucrărilor de reparaţie este de aproximativ 4 luni şi jumătate pentru fiecare dintre benzi. Se vor instala semafoare. (News)
  • Guvernul a decis alegeri intercalate: 24 noiembrie şi 8 decembrie pentru prezidenţiale şi 1 decembrie pentru parlamentare. Candidaturile pentru preşedintele României se depun până pe 5 octombrie, în timp ce listele pentru Parlament până pe 16 octombrie. (G4Media)
  • Poliţia admite că există rezultate fals pozitive la drug test, dar preferă să lase povara pentru proasta organizare a statului pe umerii cetăţeanului ghinionist. Statul român şi Poliţia Română se joacă ca la păcănele cu prezumţia de nevinovăţie. (G4Media)
  • CNAIR rămâne neclintită în decizia de a închide Valea Oltului timp de o lună de zile între orele 6.00 – 20.00. DN7 va fi închis ziua în perioada 8 iulie – 9 august pentru defrişarea unor versanţi pe unde va trece autostrada. (G4Media)