TITLURILE DIMINEŢII – 5 decembrie 2023
Florin JipaSursă foto: IDF
Evenimente politico-militare globale
- Războiul din Ucraina, ziua 650. Roi de drone ucrainene a atacat Moscova, Rusia declară că a distrus 41. Ministerul britanic al Apărării: peste 50.000 de militari ruşi şi 20.000 de mercenari Wagner au fost ucişi, peste 200.000 ruşi au fost răniţi. Ucraina a pierdut în jur de 200.000 militari (morţi, răniţi, dispăruţi). (Mediafax)
- Războiul Israel-Hamas, ziua 60. Armata Israelului vânează liderii Hamas în sudul Fâşiei Gaza, în speranţa că sub presiunea militară aceştia vor fi de acord să-i elibereze pe restul ostaticilor deţinuţi de organizaţia teroristă. Pompe de apă au fost dislocate în Gaza pentru a inunda tunelurile cu apă din Marea Mediterană. În acelaşi timp, numărul victimelor din Gaza este de aproximativ 16.000, în timp ce rachete din Gaza şi Liban au căzut şi astăzi în apropiere de Tel Aviv. (Mediafax)
- Turcia avertizează Israelul să nu ucidă lideri Hamas pe teritoriul Turciei. După ce directorul Shin Bet, Tomer Bar, a declarat că Israelul va elimina liderii Hamas, inclusiv din Turcia, omologul turc l-a avertizat că acest lucru ar avea repercursiuni grave pentru Israel. Tucia este acuzată de Israel că a susţinut gruparea Hamas în atacul din 7 octombrie. (Israel Radar)
- Putin: relaţiile dintre Turcia şi Rusia sunt la cel mai înalt nivel. Preşedintele Rusiei a declarat luni că prima centrală nucleară turcă va fi terminată în curând de compania rusă Rosatom şi despre cooperarea strânsă în domeniul gazelor naturale prin conductele Blue Stream şi TurkStream. (Anadolu)
- SUA au trimis emisarul special pentru Yemen în Golf, după ce rebelii Houthi au atacat un distrugător şi cel puţin patru nave comerciale. Tim Lenderking va discuta cu lideri din zonă pentru a creşte securitatea traficului maritim dintre Marea Roşie şi Golful Aden. (Anadolu)
- Bulgaria: Preşedintele Radev a blocat un acord ratificat anterior privind furnizarea de vehicule blindate Ucrainei. După Viktor Orban, acum şi preşedintele Bulgariei, Rumen Radev, îşi arată pe faţă orientarea pro-rusă. Socialistul de la Sofia blochează transferul de transportoare blindate pentru Ucraina. (TVR)
- Avertisment de la Agenţia de Securitate Naţională a Poloniei: Rusia ar putea ataca o ţară NATO în mai puţin de 3 ani. Jacek Siewiera, şeful Biroului de Securitate Naţională a precizat în timpul unui interviu acordat pentru Nasz Dziennik, în data de 2 decembrie, că un astfel de atac nu este un scenariu exagerat, iar ţările membre ale Alianţei Nord Atlantice ar trebui să fie pregătite. (Gândul)
- Un atac cu dronă al armatei nigeriene a ucis accidental 85 de civili. Preşedintele Bola Ahmed Tinubu a ordonat marţi o investigaţie, după ce militarii nigerieni au confundat un grup de civili ce participau la o sărbătoare musulmană cu terorişti islamişti. (AFP)
Apărarea şi securitatea României
- Ministrul român al Apărării: suntem pregătiţi să primim piloţi ucraineni la instruit pe F-16. Tilvăr: Ei trebuie să treacă printr-un proces de dobândire a unor abilităţi lingvistice. Noi suntem pregătiţi să îi primim, deşi prioritatea noastră numărul unu este antrenarea şi pregătirea piloţilor români, întrucât urmează să avem 32 de noi avioane F-16. (Agerpres)
- România, codaşă la speranţa de viaţă în UE. Românii trăiesc, în medie, 72,8 ani, sub media UE, care este de 80 de ani. Speranţa de viaţă la femei este de 76,6 ani, iar la bărbaţi de 69 de ani. Cea mai bună calitate a vieţii este în regiunea Bucureşti-Ilfov, unde femeile trăiesc în medie 77 de ani, iar bărbaţii 70 de ani. (Aleph News)
- Ciolacu estimează că România va intra anul viitor în Visa Waiver: Un efort susţinut de partea americană. El a avut, luni, discuţii cu secretarul american al Apărării, Lloyd Austin şi cu secretarul de stat Antony Blinken. Din ce-am convenit astăzi, cred că anul viitor se va face anunţul. (TVR)
- Consiliul JAI. Un posibil vot privind intrarea României în Schengen nu mai e pe ordinea de zi. Reuniunea miniştrilor de Interne are loc, marţi, cu ocazia Consiliului JAI. Dacă pe ordinea de zi provizorie, din 17 noiembrie, figura şi un posibil vot privind aderarea României şi Bulgariei la Schengen, acum acest punct a fost eliminat. România speră la o aprobare tacită a intrării în spaţiul Schengen printr-un vot în cadrul reuniunii ambasadorilor statelor membre UE şi validarea sa în orice Consiliu UE care ar avea loc până la finalul anului. Această formă ar evita ca tema să fie intens discutată, iar guvernul de dreapta din Austria să aibă ocazia de a politiza din nou subiectul, consideră Victor Negrescu, eurodeputat al PSD şi consilier al premierul Marcel Ciolacu. (Adevărul)