05 august 2022

TITLURILE DIMINEŢII – 5 aug 2022

Florin Jipa

Sursă foto: Taiwan se pregăteşte să respingă un atac chinez
Evenimente politico-militare globale
  • Jurnal de război, ziua a 163-a: CNN: Rusia a pierdut peste 20.000 de militari. Contraofensiva ucraineană s-a împotmolit la Herson. Rusia pregăteşte alte acţiuni ofensive. UE va acorda un nou ajutor militar Ucrainei. (Mediafax)
  • A patra zi de criză în Taiwan, a doua zi de exerciţii chineze. Armata taiwaneză este în alertă maximă. În perioada 4-7 august, China desfăşoară exerciţii militare în şase zone din jurul Taiwanului, ca reacţie la vizita preşedintei Camerei Reprezentanţilor din SUA, Nancy Pelosi. A atacat cibernetic Ministerul Apărăii din Taiwan, a lansat rachete care au survolat, pentru prima dată, insula, iar 5 dintre ele au aterizat în zona economică exclusivă a Japoniei. Taiwan a desfăşurat sisteme de rachete şi nave ca reacţie. Se aşteaptă simulări ale unui desant marin. SUA au retras portavionul USS Ronald Reagan, după ce armata Beijingului a stabilit un poligon de tragere în estul Taiwanului, dar nava rămâne în zonă, conform Pentagonului. (CNN)
  • Miniştrii de externe din SUA, Rusia şi China participă la Summitul Ţărilor din Asia de Est. Secretarul de Stat Antony Blinken participă, vineri, alături de omologii din Rusia şi China, la Summitul Ţărilor din Asia de Est, în Cambodgia. (AP)
  • Rusia arde gazele destinate exportului către UE la graniţa cu Finlanda. Gazprom arde gazele destinate exportului în Uniunea Europeană la frontiera cu Finlanda, relatează joi agenţia de presă Unian, citând publicaţia finlandeză Yle, potrivit căreia Moscova arde la propriu gazele încă de la sfârşitul lunii mai. (Digi24)
  • Alte 3 nave cu cereale vor pleca vineri din Ucraina. Ministrul turc al apărării, Hulusi Akar, a declarat, joi seară, că alte trei nave cu cereale vor pleca, vineri, din Ucraina. (Anadolu)
  • Liderii talibani susţin că nu ştiau de prezenţa liderului Al-Qaida şi avertizează SUA pentru atacul din Kabul. Regimul taliban din Afganistan susţine că nu avea cunoştinţă de prezenţa în Kabul a liderului reţelei Al-Qaida, Ayman Al-Zawahiri, şi avertizează Statele Unite că vor exista consecinţe din cauza raidului neautorizat soldat cu moartea liderului terorist. (Mediafax)

 

Apărarea şi securitatea României

  • Exerciţii în Marea Neagră. 240 de militari români şi aproximativ 60 de militari din Azerbaidjan, Bulgaria, Franţa, Georgia, Statele Unite ale Americii şi Turcia se antrenează în Marea Neagră şi în Portul Militar Constanţa. In timpul antrenamentelor, scafandrii au ajuns la adâncimi de peste 45 de metri şi au analizat mai multe zone, timp în care au avut conexiune audio şi video cu colegii de la suprafaţă. (TVR)