04 octombrie 2021

TITLURILE DIMINEŢII – 4 octombrie 2021

Florin Jipa

Sursă foto: Mediafax
Coronavirus şi vaccinuri
  • Situaţia vaccinării în România: În ultimele 24 de ore s-au vaccinat peste 30.000 de persoane. În total, peste 5,6 milioane s-au vaccinat, peste 5,4 milioane cu schema completă, din care peste 166.000 cu doza a treia.
  • Situaţia coronavirus în România: În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 8.682 cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2, 150 decese, iar la ATI sunt internate 1.440 persoane.

 

Evenimente politico-militare globale

  • Coreea de Nord redeschide comunicarea cu Sudul. Coreea de Nord redeschide canalele de comunicare cu Sudul, pe 4 octombrie, conform agenţiei KCNA. Pe 9 iunie, Phenianul a închis biroul care ţinea dialogul cu ţara vecină din cauza unor baloane propagandistice. (AP)
  • Explozie moschee Kabul. Cel puţin 12 persoane au murit lângă o moschee din Kabul, Id Gah, unde se ţineau funeraliile pentru mama liderului taliban Zabihullah Mujahid. Conform mişcării talibane, persoanele decedate erau civili. (AP)
  • Întâlnire palestiano – israeliană. Preşedintele palestinian Mahmoud Abbas s-a întâlnit, duminică, la Ramallah, cu o delegaţie israeliană, a partidului Meretz, aflat la guvernare, pentru a discuta relaţiile economice, de securitate şi sanitare între cele două părţi. (AFP)
  • Pandora Papers. În jur de 35 de actuali şi foşti lideri ai lumii, dar şi peste 300 de oficiali apar în documente ale companiilor offshore, denumite Pandora Papers, printre care Vladimir Putin, Tony Blair, premierul Cehiei, Regele Iordaniei, preşedintele Ucrainei, într-o acţiune de investigaţie a peste 650 de jurnalişti. (Mediafax)
  • Japonia are un nou premier. Parlamentul Japoniei l-a votat, luni, pe Fumio Kishida, fost ministru de externe, noul prim-ministru al ţării. Acesta l-a înlocuit pe Yoshihide Suga, care a demisionat. Premierul şi membrii cabinetului vor depune jurământul tot în timpul zilei de luni. (AP)

 

Apărarea şi securitatea României

  • Ministrul Energiei: „În octombrie aprobăm o nouă lege offshore. Anul viitor vom avea primele gaze scoase din Marea Neagră”. Virgil Popescu, ministrul Energiei, a declarat că în această lună Parlamentul va vota o nouă lege offshore care va permite, începând cu anul 2026, exploatarea gazului românesc. „Pe un alt perimetru, anul viitor vom avea primele gaze scoase din Marea Neagră. 1 miliard de metri cubi pe an vor intra în sistemul naţional de transport”, a mai spus Popescu. (Aleph News)
  • Sanitas protestează în faţa Guvernului. Sindicaliştii Federaţiei Sanitas protestează, luni, în faţa Guvernului, pentru condiţii mai bune de muncă în spitale şi drepturi ale angajaţilor. (Comunicat)