04 mai 2021

TITLURILE DIMINEŢII – 4 mai 2021

Florin Jipa

Sursă foto: Profimedia

Coronavirus şi vaccinuri

  • Situaţia vaccinării în România: În ultimele 24 de ore s-au vaccinat peste 66.000 de persoane (peste 42.000 cu ambele doze). În total, peste 3,3 milioane s-au vaccinat, peste 2 milioane cu ambele doze.
  • Situaţia coronavirus în România: În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 682 cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2, 98 decese, iar la ATI sunt internate 1.214 de persoane.
  • Începe maratonul de vaccinare în centrele MApN. Marţi începe în centrele de vaccinare din spitalele militare din Braşov, Bucureşti, Craiova Cluj, Constanţa, Iaşi şi Timişoara maratonul de vaccinare, care constă în imunizări care se fac non-stop în perioada 4-11 mai.
  • România a primit cea mai mare tranşă de vaccin AstraZeneca. Este vorba de 643.200 doze de vaccin care au intrat în ţară în jurul orei 20:20 prin Vama Nădlac II, arată Mediafax. Dozele vor fi depozitate la Centrul Naţional de Stocare, iar în perioada următoare vor fi distribuite în centrele regionale existente la nivel naţional. Până în prezent, România a recepţionat 1.558.000 doze de vaccin produse de compania farmaceutică AstraZeneca, iar începând cu data de 15 februarie, 591.881 au fost deja utilizate pentru imunizarea populaţiei.
  • România primeşte aproape 700.000 de doze de la Pfizer. Luni soseşte o nouă tranşă de vaccin de la compania Pfizer/BioNTech, care constă în 697.320 doze. Vaccinurile vor fi livrate pe cale aeriană şi vor ajunge pe aeroporturile din Otopeni şi Cluj-Napoca. Până la acest moment, ţara noastră a recepţionat 5.122.709 doze de vaccin produse de compania Pfizer, iar 4.279.531 au fost deja utilizate pentru imunizarea populaţiei.

 

Evenimente politico-militare globale

  • Miniştrii de externe din ţările G7 discută despre ameninţările Rusiei şi Chinei. Ministrul britanic de externe, Dominic Raab, va conduce astăzi discuţiile pe tema ameninţărilor la adresa democraţiei, libertăţilor şi a drepturilor omului, pregătind summit-ul liderilor din luna iunie, arată AP. Pe lângă membrii G7 (Marea Britanie, Canada, Franţa, Germania, Italia, Japonia şi SUA),  au fost invitaţi în această săptămână la Londra şi miniştri din Australia, India, Africa de Sud şi Coreea de Sud. Se încearcă crearea unei alianţe globale între ţările iubitoare de libertate, a declarat secretarul de Stat american Antony Blinken.
  • Rusia suplimentează numărul de militari în Armenia. Rusia dislocă mai mulţi militari în Armenia şi susţine că prezenţa militară crescută reprezintă o „garanţie suplimentară de securitate” după conflictul militar de anul trecut dintre cele două ţări, conform Mediafax care citează o declaraţie a prim-ministrului armean Nikol Pashinyan. Armata rusă a trimis trupe suplimentare în două baze din sudul Armeniei, în regiunea Syunik, care este o zonă strategică, fiind situată în apropierea Azerbaidjanului, a exclavei azere Nahcivan şi a Iranului.
  • Benjamin Netanyahu oferă liderului unui partid radical funcţia de prim-ministru. Prim-ministrul în funcţie, Netanyahu, i-a propus liderului dreptei radicale din Israel, Naftali Bennett, funcţia de prim-ministru. Netanyahu are până marţi seara termen să formeze o coaliţie pentru susţinerea unui guvern, notează AP. Partidul de dreapta condus de Netanyahu, Likud, a câştigat 30 din cele 120 de locuri din Knesset, la alegerile parlamentare din 23 martie.

 

Apărarea şi securitatea României

  • Senatul dezbate modificarea Codului de Procedură Penală. Conform proiectului de modificare care va fi dezbătut azi de Senat (prim for sesizat), judecătorii vor avea la dispoziţie, în cazuri excepţionale, maximum 120 de zile (faţă de 90 de zile cât prevedea propunerea legislativă în forma iniţiatorilor sau 30 de zile - forma în vigoare a Cpp) pentru motivarea hotărârii lor, arată Agerpres.