04 iulie 2024

­TITLURILE DIMINEŢII – 4 iulie 2024

Florin Jipa

Sursă foto: IDF

 

Evenimente politico-militare globale

  • Războiul din Ucraina. SUA au anunţat un ajutor militar de 150 milioane dolari: rachete şi lovituri de artilerie. Erdogan a vorbit cu Putin în Kazahstan şi i-a propus negocieri pentru o „pace dreaptă”, dar Kremlinul a respins ideea. Zelenski intenţionează să-l demită pe premierul Denys Shmyhal. (Mediafax)
  • Războiul Israel-Hamas. Israelul a declarat miercuri seara că a primit răspunsul Hamas la cea mai recentă schiţă a acordului de încetare a focului şi eliberare de ostatici şi va evalua documentul înainte de a răspunde. Gruparea Hamas a confirmat ulterior că şi-a prezentat ultimele cereri, spunând într-o declaraţie că este „dornică să ajungă la un acord pentru a opri războiul, iar comunicarea cu mediatorii continuă". Între timp, gruparea Hezbollah din Liban a lansat peste 100 de rachete asupra Israelului în ultima zi, ca răzbunare pentru uciderea comandantului militar Abu Ali Nasser. (Mediafax)
  • Ziua Statelor Unite (Independenţei). Este o sărbătoare federală în Statele Unite, care comemorează adoptarea Declaraţiei de independenţă de pe 4 iulie 1776, în care a fost declarată independenţa faţă de Regatul Marii Britanii. (Wikipedia)
  • Ministerul rus de Externe: Moscova nu intervine în alegerile din Franţa, dar nu poate fi indiferentă. Moscova nu poate fi indiferentă faţă de o ţară care, cândva, îi era chiar partener strategic, a fost motivarea transmisă prin vocea unui purtător de cuvânt adjunct al MAE rus. (TVR)
  • Putin va vizita Turcia. Erdogan şi Putin au stabilit la întâlnirea de la Kazahstan că liderul Kremlinului va vizita în scurt timp Turcia, fără să stabilească o dată exactă. Erdogan: cât mai devreme posibil.

 

Apărarea şi securitatea României

  • Coaliţia se reuneşte după consultările premierului cu partidele, pentru a stabili calendarul alegerilor prezidenţiale şi parlamentare. Între timp, lideri din PSD şi PNL se atacă reciproc şi ironizează şansele celor doi preşedinţi de a ajunge în finala prezidenţială. (News)
  • Asociaţia Pro Infrastructură, despre închiderea circulaţiei pe Valea Oltului: Este soluţia la îndemâna birocratului CNAIR indolent şi a antreprenorului general turc care e doar cu mapa, nu şi cu sapa. Soluţia decentă: devierea traficului pe celălalt mal. (G4Media)
  • Sondaj INSCOP - Intenţia de vot la alegerile prezidenţiale - Geoană - 26,7%, Ciolacu - 17,8%, Lasconi - 14,3%, Şoşoacă - 13,4%, Ciucă - 11,9 %, Simion - 11,2%. Mircea Geoană ar câştiga şi turul 2 al alegerilor, conform sondajului. (News)
  • Rusia şi-a suspendat participarea la Adunarea Parlamentară a OSCE după ce România a interzis intrarea delegaţilor ruşi în ţară pentru un eveniment al instituţiei. Parlamentul Rusiei a aprobat miercuri suspendarea participării ţării la Adunarea Parlamentară a Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) şi oprirea contribuţiilor acesteia, făcând referire la imposibilitatea „un dialog constructiv” în cadrul acestui organism. (G4Media)