04 august 2021

TITLURILE DIMINEŢII – 4 august 2021

Florin Jipa

Sursă foto: SMFN
Coronavirus şi vaccinuri
  • Situaţia vaccinării în România: În ultimele 24 de ore s-au vaccinat peste 15.000 de persoane. În total, peste 5 milioane s-au vaccinat, peste 4,8 milioane cu schema completă.
  • Situaţia coronavirus în România: În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 233 cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2, 5 decese, iar la ATI sunt internate 60 persoane.

 

Evenimente politico-militare globale

  • Clădirea Pentagonului a fost redeschisă. Alerta de securitate de la Pentagon a fost ridicată la ora 21.00, ora României. Un poliţist şi un suspect înarmat şi-au pierdut viaţa şi mai multe persoane au fost rănite, în incidentul armat din apropierea clădirii Pentagonului. (Mediafax)
  • Afganistan: 4 morţi şi 20 de răniţi în atacul din Kabul. Capitala Afganistanului a fost atacată, marţi seara, de talibani, folosind două maşini capcană, din care una a explodat în faţa casei ministrului Apărării. (AP)
  • Coreea de Nord doreşte ridicarea sancţiunilor internaţionale. Coreea de Nord a cerut ridicarea sancţiunilor la unele produse înainte de a începe negocierile cu SUA. Primele discuţii dintre parlamentari ai celor două Corei au arătat că partea de Nord doreşte, în primul rând, importarea combustibililor şi a produselor de strictă necesitate. (AP)
  • Egiptul a primit al 4-lea submarin S-44, realizat în Germania. Forţele Navale egiptene au primit, în această săptămână, al patrulea submarin S-44, realizat în Germania. Celelalte trei au fost recepţionate în 2016, 2017 şi 2019. (Al Arabiya)

 

Apărarea şi securitatea României

  • Scafandrii militari se instruiesc în Marea Neagră. Forţele Navale au anunţat începerea exerciţiului „Eurasian Partnership MCM Dive 21”, desfăşurat în perioada 2-9 august, în Marea Neagră, cu participarea a 250 de militari români şi aproximativ 100 de militari străini din Azerbaijan, Bulgaria, Georgia, Statele Unite ale Americii şi Ucraina.
  • Comandant de navă din România reţinut în Cipru. Un comandant de navă din România, în vârstă de 60 de ani, a fost reţinut în portul cipriot Vassiliko, pe motiv că, anul trecut, nava la a cărei comandă se afla a operat în portul cipriot ocupat de partea turcă. Sindicatul Liber al Navigatorilor cere intervenţia Guvernului în acest caz. (Aleph News)
  • 4 august 1919, armata română intra în Budapesta. Operaţia militară  a însemnat sfârşitul regimului comunist instaurat de Bela Kun, la 21 martie 1919, în Ungaria, şi a favorizat realizarea României Mari.