31 ianuarie 2022

TITLURILE DIMINEŢII – 31 ianuarie 2022

Florin Jipa

Sursă foto: Mediafax
Coronavirus şi vaccinuri
  • Situaţia vaccinării în România: În ultimele 24 de ore s-au vaccinat peste 11.000 de persoane. În total, peste 8,06 milioane s-au vaccinat, peste 7,97 milioane cu schema completă, din care peste 2,37 milioane cu doza a treia. (Comunicat)
  • Situaţia coronavirus în România: În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 19.668 cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2, 51 decese, iar la ATI sunt internate 861 persoane. (Comunicat)

 

Evenimente politico-militare globale

  • Statele Unite şi Marea Britanie pregătesc sancţiuni masive împotriva Rusiei. Statele Unite şi Marea Britanie pregătesc sancţiuni de o amploare fără precedent împotriva Rusiei, în situaţia unui atac militar împotriva Ucrainei, printre opţiuni figurând inclusiv impunerea de măsuri contra oligarhilor ruşi apropiaţi de preşedintele Vladimir Putin. (Mediafax)
  • NATO este îngrijorată de securitatea energetică a Europei. Rusia este cel mai mare furnizor de gaze naturale al continentului european. În acest context, Jens Stoltenberg a subliniat necesitatea diversificării surselor din care Uniunea Europeană se alimentează cu energie. (Mediafax)
  • Coreea de Nord a efectuat cel mai mare test cu rachete balistice din 2017, SUA solicită discuţii directe. Coreea de Nord a confirmat că a testat, duminică, o rachetă balistică cu rază intermediară, Hwasong-12. Noul test este cel mai mare din 2017, al şaptelea din luna ianuarie, iar experţii susţin că ar fi putut lovi fără probleme baza militară americană din Guam.În urma testului, SUA a cerut discuţii directe cu regimul de la Phenian. (AFP)
  • Partidul socialist al premierului Costa a câştigat alegerile în Potugalia. Prim-ministrul socialist Antonio Costa a câştigat alegerile legislative de duminică, asigurându-şi o majoritate absolută neaşteptată, de 41,07%. (AFP)
  • Raport ONU: Talibanii au ucis peste 100 de foşti oficiali afgani. Talibanii şi aliaţii lor au ucis peste 100 de foşti oficiali afgani, membri ai forţelor de securitate şi colaboratori ai misiunii militare internaţionale din Afganistan. De asemenea, au executat, fără un proces prealabil, peste 50 de terorişti ISIS. (Reuters)
  • Israelul a atacat Siria. Mai multe rachete au explodat într-o bază militară siriană, de lângă Damasc. Surse locale au spus că nu au fost victime, doar pagube materiale. (Reuters)

 

Apărarea şi securitatea României

  • Guvernul adoptă HG pentru organizarea Recensământului Populaţiei şi Locuinţelor din România. Guvernul urmează să aprobe, luni, într-o şedinţă organizată în format hibrid, o serie de hotărâri privind organizarea şi desfăşurarea Recensământului Populaţiei şi Locuinţelor din România, proces amânat în anul 2021 pentru anul în curs din cauza pandemiei. (Agerpres)
  • Mai multe sectoare de drum din România sunt închise din cauza zăpezii. Centrul Infotrafic din Inspectoratul General al Poliţiei Române informează că, luni dimineaţa, din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile, sunt închise circulaţiei publice următoarele porţiuni de drumuri: DN 67C Novaci - Rânca, pe tronsonul kilometric 16 – 34, în judeţul Gorj, DJ 750 Gârda de Sus – Sfoartea, din judeţul Alba şi DJ 687E Ruda - Poeniţa Voinii din judeţul Hunedoara. Pe mai multe artere rutiere din judeţele Alba, Argeş, Bistriţa-Năsăud, Braşov, Covasna, Cluj, Caraş-Severin, Gorj, Harghita, Hunedoara, Maramureş, Mureş, Neamţ, Sibiu, Suceava, Vâlcea şi Vrancea, se circulă cu dificultate. (Mediafax)