30 septembrie 2021

TITLURILE DIMINEŢII – 30 septembrie 2021

Florin Jipa

Sursă foto: Twitter
Coronavirus şi vaccinuri
  • Situaţia vaccinării în România: În ultimele 24 de ore s-au vaccinat peste 61.000 de persoane. În total, peste 5,5 milioane s-au vaccinat, peste 5,3 milioane cu schema completă, din care peste 57.000 cu doza a treia.
  • Situaţia coronavirus în România: În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 10.826 cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2, 207 decese, iar la ATI sunt internate 1.320 persoane.
  • Şcolile, restaurantele şi hotelurile rămân deschise şi peste rata de infectare de 6 la mie. Şcolile rămân deschise şi după infectarea cu 6 la mie în localităţi, în timp ce în hoteluri şi restaurante vor avea acces doar persoanele vaccinate sau testate. (Mediafax)

 

Evenimente politico-militare globale

  • SUA, gata să se întâlnească cu oficiali din Coreea de Nord. Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat a declarat că Statele Unite doresc şi sunt pregătite să se întâlnească cu oficiali nord-coreeni, fără condiţii prealabile. (AP)
  • Coreea de Nord restabileşte dialogul cu Sudul. Kim Jong Un a dispus, miercuri, reluarea dialogului dintre Coreea de Nord şi de Sud, pentru a promova pacea. (AP)
  • Erdogan, la întâlnirea cu Putin: „dragul mei prieten”. Vladimir Putin s-a întâlnit, pe 29 septembrie, cu preşedintele turc, Recep Erdogan, la reşedinţa sa de la Soci. Cei doi lideri au discutat despre relaţiile economice, cu accent pe transportul gazului rusesc, şi militare, mai ales privind colaborarea în Siria şi Libia, unde susţin părţi opuse. (Tass)
  • Generalul cu cea mai mare funcţie din Pentagon: SUA au pierdut războiul din Afganistan. Generalul Mark Milley, preşedintele Comitetului Întrunit al Statelor Majore din armata SUA, a declarat, ieri, în faţa unei comisii a Congresului că: „Războiul a fost un eşec strategic. Nu a fost pierdut în 20 de ani sau 20 de luni. Avem foarte multe lecţii de învăţat de aici.”
  • Discuţii militare între SUA şi China. Michael Chase, adjunctul asistentului secretarului Apărării, pentru relaţia cu China, a discutat prin videoconferinţă, marţi şi miercuri, cu generalul-maior Huang Xueping, despre situaţia de securitate din regiune. (Pentagon)

 

Apărarea şi securitatea României

  • Se citeşte moţiunea de cenzură în plenul Parlamentului. Senatorii şi deputaţii se reunesc, joi, în şedinţă comună, pentru prezentarea moţiunii de cenzură, depusă marţi de 157 de parlamentari social-democraţi, cu titlul „Stop sărăciei, scumpirilor şi penalilor. Jos Guvernul Cîţu!". Moţiunea va fi dezbătută şi votată marţea viitoare. (Mediafax)
  • Ministrul de Externe, vizită în Spania. Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, efectuează, joi şi vineri, o vizită oficială în Regatul Spaniei, în contextul celebrării a 140 de ani de relaţii diplomatice. Ministrul român se va întâlni cu omologul spaniol, Jose Manuel Albares Bueno, va lansa albumul bilingv aniversar dedicat celor 140 de ani de relaţii diplomatice româno-spaniole şi va inaugura expoziţia „Tezaure arheologice din România. Rădăcini dacice şi romane", la Muzeul Naţional de Arheologie din Madrid. (MAE)