30 martie 2023

TITLURILE DIMINEŢII – 30 mar 2023

Florin Jipa

Sursă foto: NATO
Evenimente politico-militare globale

 

  • Războiul din Ucraina, anul 2, ziua 35. România a început instruirea personalului medical ucrainean. Rusia a suferit pierderi mari la Bahmut, oraşul încă rezistă. Contraofensiva ucraineană va începe în aprilie sau mai, potrivit Ministrului Apărării, Oleksii Reznikov. (Mediafax)
  • Prima vizită de stat a regelui Charles de la preluarea funcţiei – Germania. Vizita regelui Charles în Germania marchează prima vizită de stat a domniei sale. În calitate de şef de stat, vizitele oficiale ale regelui sunt decise în urma unui aviz guvernamental. Alegerea Germaniei – şi, iniţial, a Franţei – ca primele destinaţii de peste mări vizitate de monarh va fi văzută ca o prioritate pentru consolidarea relaţiilor cu vecinii europeni. (Aleph News)
  • Senatorii americani au adoptat legea care încheie războiul din Irak, la 20 de ani după ce s-au terminat luptele. Senatul SUA a adoptat miercuri legislaţia prin care sunt abrogate autorizări vechi de 20 de ani pentru războaiele trecute din Irak. (Digi24)
  • Reţea de terorism coordonată din Iran, destructurată în Grecia, pentru planificarea unui atac asupra unui restaurant israelian. Doi suspecţi pakistanezi au fost arestaţi. (TVR)
  • Preşedintele Taiwanului şi-a început vizita în SUA. Preşedintele Taiwanului, Tsai Ing-wen, şi-a început vizita în SUA şi America Centrală, pe fondul ameninţării Chinei cu un răzpuns puternic. (AP)
  • Israelul a bombardat o unitate siriană de lângă Damasc. Doi militari au fost răniţi. Unitatea este folosită şi de militanţi iranieni. (AP)

 

Apărarea şi securitatea României

  • Preteste în Piaţa Victoriei după ce Senatul a votat introducerea unui prag de 250.000 lei pentru abuzul în serviciu. PSD şi PNL promit reducerea lui la 9.000 lei. Şi Laura Codruţa Koveşi a criticat votul: Este intenţia de a dezincrimina parţial infracţiunea de abuz în funcţie. Liderii coaliţiei de guvernare Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă au decis miercuri seară să susţină propunerea Ministerului Justiţiei privind pragul de 9.000 de lei la infracţiunea de abuz în serviciu. (Mediafax)