30 iulie 2021

TITLURILE DIMINEŢII – 30 iulie 2021

Florin Jipa

Sursă foto: Mediafax
Coronavirus şi vaccinuri
  • Situaţia vaccinării în România: În ultimele 24 de ore s-au vaccinat aproape 15.000 de persoane. În total, peste 4,9 milioane s-au vaccinat, peste 4,8 milioane cu schema completă.
  • Situaţia coronavirus în România: În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 170 cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2, 1 deces, iar la ATI sunt internate 49 persoane.
  • Biden vrea vaccinare obligatorie a militarilor. Într-un discurs susţinut joi, preşedintele Joe Biden a declarat că intenţionează ca vaccinarea împotriva COVID-19 să fie obligatorie pentru toţi militarii, precum şi pentru alţi angajaţi federali. (AP)

 

Evenimente politico-militare globale

  • China avertizează marinarii britanici să „respecte regulile”. Administraţia navală chineză i-a avertizat pe marinarii britanici din grupul de nave conduse de portavionul HMS Queen Elizabeth, care a intrat în Marea Chinei de Sud, să respecte regulile impuse, să nu se apropie la mai puţin de 12 mile marine de insulele militarizate, chiar dacă o curte internaţională nu a dat dreptate Chinei când a revendicat aceste ape în baza construirii unor insule artificiale. (AP)
  • Filipine reînnoieşte tratatul cu SUA privind staţionarea forţele militare americane. Preşedintele filipinez Rodrigo Duterte a anunţat, vineri, că renunţă la anularea tratatului cu SUA privind staţionarea forţelor americane în această ţară (Visiting Forces Agreement - VFA)), după întâlnirea cu şeful Pentagonului, Lloyd Austin. (AP)
  • Rusia înarmează drona Orion cu rachete anti-tanc. Armata rusă a anunţat că vor avea loc teste cu lansări a rachetelor anti-tanc de pe avionul fără pilot Orion. Fiecare dronă va putea purta doar două rachete Vikhr ATGM (Sputnik)
  • Un marinar american, vinovat de incendiul ce a distrus USS Bonhomme Richard. Marina americană a anunţat, joi, că l-a pus sub acuzare pe un marinar, membru al echipajului, care ar fi vinovat pentru incendiul produs asupra navei de desant maritim USS Bonhomme Richard, în iulie, 2020.

 

Apărarea şi securitatea României

  • Ziua mondială împotriva traficului de persoane a fost instituită de Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite prin Rezoluţia 68/192, la 18 decembrie 2013, pentru a creşte gradul de conştientizare a situaţiei victimelor traficului de fiinţe umane şi pentru promovarea protecţiei drepturilor lor.
  • Andrei Muraru a preluat atribuţiile mandatului de ambasador al României în SUA. Începând de ieri, ambasadorul României în Statele Unite şi-a preluat mandatul din Washington, D.C., conform unei postări pe o reţea de socializare. Andrei Muraru a fost acreditat în calitate de ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al României în Statele Unite ale Americii de preşedintele României, Klaus Iohannis, prin decret prezidenţial, la 7 iulie 2021.