03 noiembrie 2021

TITLURILE DIMINEŢII – 3 noiembrie 2021

Florin Jipa

Sursă foto: Profimedia
Coronavirus şi vaccinuri
  • Situaţia vaccinării în România: În ultimele 24 de ore s-au vaccinat peste 78.000 de persoane. În total, peste 7,10 milioane s-au vaccinat, peste 6,37 milioane cu schema completă, din care peste 903.000 cu doza a treia.
  • Situaţia coronavirus în România: În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 11.073 cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2, 586 decese, iar la ATI sunt internate 1.876 persoane.

 

Evenimente politico-militare globale

  • Şeful CIA a fost la Moscova. Directorul CIA, William Burns, şi secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, Nikolai Patruşev, s-au întâlnit la Moscova, unde au discutat despre relaţiile ruso-americane, se arată în comunicatul de presă oficial al Rusiei. (Mediafax)
  • China îndeamnă familiile să îşi facă provizii alimentare. Guvernul Chinei a îndemnat familiile să îşi facă provizii de bază în caz de urgenţă. Ministerul Comerţului din China nu a oferit niciun motiv pentru acest avertisment, acesta venind pe fondul blocajelor actuale legate de coronavirus şi al îngrijorărilor legate de aprovizionarea cu legume după ce ploile neobişnuit de abundente au afectat culturile. (Aleph News)
  • Lider taliban ucis în atacul asupra unui spital militar. Liderul militar taliban, Maulvi Hamdullah Mukhlis, a fost printre cei ucişi, marţi, în atacul grupării Daesh din Afganistan asupra spitalului militar din Kabul. Alte 19 persoane şi-au pierdut viaţa şi 40 au fost rănite. (AP)
  • Rusia măreşte volumul de gaze către Europa după 8 noiembrie. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitry Peskov, a declarat, marţi, că Rusia va mări volumul de gaze către Europa, după 8 noiembrie, după ce umple rezoarvoarele naţionale. (Tass)
  • Israel a atacat capitala Siriei. Forţele aeriene israeliene au atacat, miercuri dimineaţă, un post militar din apropierea Damascului, cauzând pagube materiale. Este al doilea atac asupra capitalei în ultimele patru zile. (AP)

 

Apărarea şi securitatea României

  • România va avea reactoare modulare. Klaus Iohannis şi John Kerry au stabilit ca România să aibă reactoare nucleare modulare mici până în 2028. (Mediafax)
  • Criză politică prelungită: Fostul premier desemnat, Nicolae Ciucă, a declarat că urmează negocieri cu celelalte partide, pentru formarea guvernului, menţionând că nu au fost decise o propunere de premier. (Mediafax)
  • Iohannis participă la Summitul privind Schimbările Climatice. Peste 100 de ţări, inclusiv România, au asumat, la Conferinţa Naţiunilor Unite pe tema climei, angajamentul de a opri defrişările şi de a trece la acţiuni de restabilire a suprafeţelor forestiere până în anul 2030. (Mediafax)