03 iunie 2021

TITLURILE DIMINEŢII – 3 iunie 2021

Florin Jipa

Sursă foto: Damen
Coronavirus şi vaccinuri
  • Situaţia vaccinării în România: În ultimele 24 de ore s-au vaccinat peste 55.000 de persoane (peste 36.000 cu ambele doze). În total, peste 4,3 milioane s-au vaccinat, peste 3,6 milioane cu ambele doze.
  • Situaţia coronavirus în România: În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 164 cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2, 62 decese, iar la ATI sunt internate 391 persoane.
  • Vaccinarea Copiilor. Colonelul medic Valeriu Gheorghiţă, preşedintele CNCAV, a vaccinat, miercuri, în Parcul Lumea Copiilor şi a oferit diplome de apreciere primilor adolescenţi bucureşteni cu vârste cuprinse între 12 şi 15 ani veniţi la imunizare.

 

Evenimente politico-militare globale

  • Benjamin Netanyahu dat la o parte. Opt partide din Israel au ajuns la un acord final pentru a guverna fără partidul lui Benjamin Netanyahu, cel mai longeviv premier din istoria ţării. Funcţia de prim-ministru va fi deţinută prin rotaţie, în prima etapă de Naftali Bennett.
  • Israel cere SUA 1 miliard de dolari pentru modernizarea Iron Dome. Ministrul Apărării merge astăzi în Statele Unite pentru a cere oficialilor militari un miliard de dolari pentru a moderniza sistemul Iron Dome şi a cumpăra diferite echipamente militare, conform AP.
  • Discuţii SUA – Arabia Saudită referitoare la conflictul din Yemen. Şeful Pentagonului, Lloyd Austin, a discutat, miercuri, cu prinţul saudit Mohammed bin Salman, prezentând dorinţa SUA de a ajuta Arabia Saudită pentru a-şi apăra teritoriul, conform Departamentului Apărării, conform Reuters.
  • Vasele iraniene ajung în Atlantic. Mai multe nave militare iraniene, printre care şi o fregată şi un vas logistic cu şapte şalupe rapide de atac la bord, ajung astăzi în Oceanul Atlantic, fiind monitorizate de către Pentagon. Oficiali americani au declarat pentru Politico că vasele s-ar îndrepta către Venezuela.

 

Apărarea şi securitatea României

  • CE ne vrea în Schengen. Comisia Europeană a prezentat, miercuri, o strategie de reformare a Spaţiului european de liberă circulaţie Schengen, fiind propuse măsuri de optimizare a managementului frontierelor externe şi finalizarea procesului de admitere a României, Bulgariei şi Croaţiei.
  • Incendiul de la Brazi a fost stins, o persoană a decedat. Intervenţia pompierilor la incendiul de la incineratorul de deşeuri periculoase de la Brazi a continuat şi pe timpul nopţii, o persoană a fost găsită decedată.
  • A început construirea, la Galaţi, a celei mai mari nave militare realizată în România. Miercuri a avut loc ceremonia de punere a chilei Navei pentru Suport Logistic CSS (Combat Support Ship) pe care compania Damen o construieşte pentru Forţele Navale Regale olandeze. Nava va avea o lungime de aproape 180 de metri, o lăţime de 22 de metri şi va putea lua la bord 150 de marinari.