03 august 2021

TITLURILE DIMINEŢII – 3 august 2021

Florin Jipa

Sursă foto: Profimedia
Coronavirus şi vaccinuri
  • Situaţia vaccinării în România: În ultimele 24 de ore s-au vaccinat peste 12.000 de persoane. În total, peste 5 milioane s-au vaccinat, peste 4,8 milioane cu schema completă.
  • Situaţia coronavirus în România: În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 137 cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2, 4 decese, iar la ATI sunt internate 63 persoane.

 

Evenimente politico-militare globale

  • Militant din Belarus, dat dispărut în Kiev. Vitali Şişov, şeful Casei belaruse în Ucraina, a plecat luni la dimineaţă să facă jogging la Kiev, dar nu s-a mai întors, a precizat această organizaţie. El nu a putut fi contactat pe telefonul său mobil, potrivit sursei. (Agerpres)
  • Autorităţile din Belarus i-au spus mamei sportivei răpite că a fost recrutată de servicii secrete. Autorităţile din Belarus i-au spus mamei atletei Krystsina Tsimanouskaya, care a fost salvată de Poliţia din Tokyo în timp ce era dusă cu forţa în Belarus de la Jocurile Olimpice, că fata ei a fost recrutată de servicii secrete şi trebuie să se întoarcă imediat în ţară. (AP)
  • Marea Britanie ia în considerare atacuri cibernetice împotriva Iranului. Armata Marii Britanii a revizuit mai multe opţiuni militare ca reacţie la atacarea vasului Mercer Streat, vineri dimineaţă, cu o dronă sinucigaşă, care a dus la moartea a doi marinari, un român şi un britanic. Printre variante sunt atacurile cibernetice şi cele cu drone asupra vaselor ce încalcă embargoul ONU din Siria. (Daily Mail)
  • Iranul a alertat apărarea antiaeriană. Iranul a alertat apărarea antiaeriană, după ce a fost acuzat de atacarea unui petrolier şi uciderea a doi marinari civili. Ultima oară când a alertat apărarea antiaeriană, Iranul a doborât, din greşeală, în 2020, o cursă aeriană civilă din Ucraina, ucigând 176 de persoane care erau la bord. (Shafak)

 

Apărarea şi securitatea României

  • MAE, avertizare pentru turiştii români care tranzitează sau merg în vacanţă în Bulgaria: până marţi sunt în vigoare coduri roşu şi portocaliu de caniculă. (Aleph News)
  • Ziua Timişoarei - data intrării armatei române în municipiu în anul 1919. Timişoara celebrează 102 ani de la intrarea trupelor româneşti în Banat, sub comanda colonelului Virgil Economu, în 3 august. Ziua oraşului a ajuns la ediţia cu numărul XXI şi va fi celebrată pe parcursul mai multor zile şi sunt programate acţiuni în centrul oraşului, dar şi în cartiere. (Timiş Online)