29 octombrie 2021

TITLURILE DIMINEŢII – 29 octombrie 2021

Florin Jipa

Sursă foto: Simona Cojocaru/MApN
Coronavirus şi vaccinuri
 • Situaţia vaccinării în România: În ultimele 24 de ore s-au vaccinat peste 126.000 de persoane. În total, peste 6,82 milioane s-au vaccinat, peste 6,17 milioane cu schema completă, din care peste 810.000 cu doza a treia.
 • Situaţia coronavirus în România: În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 13.197 cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2, 413 decese, iar la ATI sunt internate 1.881 persoane.

 

Evenimente politico-militare globale

 • Joe Biden a ajuns în Europa pentru G20 şi COP26. Preşedintele SUA, Joe Biden, a sosit vineri la Roma, unde urmează să se întâlnească cu Papa Francisc, preşedintele francez Emmanuel Macron şi premierul Italiei, Mario Draghi înainte de a participa, sâmbătă, la summitul G20. Preşedintele american îşi va continua, duminică, turneul european în Scoţia, unde va participa la COP26, Conferinţa ONU privind schimbările climatice, la Glasgow. (AP)
 • Polonia cedează în disputa cu UE. Premierul polonez, Mateusz Morawiecki, a declarat, joi, că există în interiorul coaliţiei de guvernare voinţa ca în lunile următoare să se discute despre dizolvarea Camerei disciplinare a judecătorilor, cerută de Comisia Europeană. (AFP)
 • Marea Britanie o convoacă pe ambasadoarea Franţei. Ambasadoarea franceză Catherine Colonna este convocată de secretarul de stat pentru Europa, Wendy Morton, pentru a aplana tensiunile post BREXIT dintre cele două state. Franţa a ameninţat cu măsuri dure pentru vasele britanice, inclusiv controale severe şi interdicţia de a debarca în porturile franceze, dacă Marea Britanie nu creşte licenţele de pescuit pentru pescarii francezi. (AFP)
 • Preşedinta Moldovei a convocat Consiliul Suprem de Securitate în criza gazelor. Preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a convocat joi Consiliul Suprem de Securitate al ţării pentru a evalua situaţia din sistemul energetic, care se confruntă cu o situaţie de criză acută, după ce Gazprom a redus livrarea gazelor şi cere Chişinăului un preţ de 6 ori mai mare. Parlamentul Republicii Moldova a instituit la 22 octombrie starea de urgenţă în sectorul energetic pentru 30 de zile, după eşuarea negocierilor cu Gazprom. (Digi24)
 • UE acuză Rusia că utilizează gazul natural pentru a exercita presiuni asupra Republicii Moldova. Rusia utilizează resursele de gaze naturale ca instrument de intimidare a Republicii Moldova, a afirmat, joi, Josep Borrell Fontelles, Înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe şi Politici de Securitate. Josep Borrell Fontelles s-a întâlnit joi, la Bruxelles, cu premierul Republicii Moldova, Natalia Gavriliţă. (Mediafax)
 • Norvegia a interceptat aeronave militare ruse cu F-35, pentru prima dată. Deoarece un grup mare de aeronave ruse nu avea plan de zbor şi a refuzat contactul radio cu autorităţile civile de trafic al zborului, armata norvegiană a alertat, pe 27 octombrie, două baze aeriene şi aeronave F-16 şi F-35 au interceptat şi escortat avioanele ruse. (AP)
 • China va depăşi Rusia şi poate chiar SUA, ca putere militară. Declaraţia a fost făcută, joi, de generalul John Hyten, adjunctul şefului Apărării de la Pentagon, la conferinţa Defense Writers Group. Acesta a catalogat ca „uimitoare” creşterea capacităţii militare a Chinei. (voanews.com)
 • National Rifle Association atacată cibernetic din Rusia. Grupul rusesc de hackeri Grief a atacat cibernetic Asociaţia Naţională a Armelor din Statele Unite, iar mai multe documente ale organizaţiei au apărut pe Dark Web. ANR nu a confirmat rapoartele şi atacul de tip ransomware şi a declarat că ia măsuri extraordinare pentru a-şi proteja datele. Experţii cred că Grief este legată de Evil Corp, o altă bandă ransomware asociată cu un atac săptămâna trecută asupra Sinclair Broadcasting Group. (AP)

 

Apărarea şi securitatea României

 • Criză politică prelungită: Liberalii şi preşedintele Klaus Iohannis vor încerca trecerea prin Parlament a unui guvern minoritar PNL + UDMR condus de generalul (r) Nicolae Ciucă.  La Ministerul Apărării este propusă Simona Cojocaru, actual secretar de stat pentru politica de apărare, planificare şi relaţii internaţionale. Lista completă a miniştrilor şi programul de guvernare ar urma să fie votate în Parlament săptămâna viitoare. (Mediafax)
 • România poate solicita avansul de 3,7 miliarde de euro din PNRR. PNRR-ul României a primit, joi, avizul favorabil al Consiliului UE. Ministrul interimar al Finanţelor, Dan Vîlceanu, spune că România poate cere avansul de 3,7 miliarde de euro. (Aleph News)