TITLURILE DIMINEŢII – 29 noiembrie 2023
Florin JipaSursă foto: IDF
Evenimente politico-militare globale
- Războiul din Ucraina, ziua 644. Mariana Budanova, soţia şefului spionajului militar ucrainean, generalul Kirilo Budanov, a fost otrăvită, a declarat Andriy Yusov, un reprezentant al Direcţiei generale de informaţii militare a Ucrainei. Rusia a lansat de pe o navă din Marea Neagră rachete de croazieră asupra Kievului. Putin a aprobat bugetul Rusiei pe 2024, de 412 miliarde dolari, din care 160 miliarde sunt alocaţi apărării şi securităţii. (Mediafax)
- Războiul Israel-Hamas, ziua 54. Oficialii Israelului au primit miercuri lista cu ostaticii ce urmează să fie eliberaţi în a şasea zi şi ultima a acordului de încetare a focului. În primele cinci zile fără lupte, au fost eliberaţi 81 de ostatici, din care 61 israelieni. Israelul a eliberat, la rândul lui, 180 de deţinuţi. Qatarul duce tratative cu Hamas pentru prelungirea acordului de încetare a focului. (Mediafax)
- Finlanda închide cei 1.300 de kilometri de graniţă cu Rusia. Interdicţia de trecere a frontierei durează două săptămâni, după ce Rusia a orchestrat un război hibrid şi a direcţionat migranţi din Siria şi Irak către Finlanda. Întreaga operaţiune ar fi fost coordonată de ministrul rus de Interne. (Mediafax)
- Zece ţări din nordul Europei îşi vor intensifica prezenţa militară în Marea Baltică, după mai multe incidente. Zece ţări din nordul Europei membre ale Forţei Expediţionare Comune (JEF) au decis marţi să activeze o "clauză de apărare" care prevede desfăşurarea de mijloace militare suplimentare pentru a proteja infrastructura submarină din Marea Baltică, după mai multe incidente. (TVR)
- „Începutul sfârşitului” pentru junta militară din Myanmar, susţinută de Rusia şi China. Rebelii au lansat o ofensivă majoră care a cuprins aproape întreaga ţară. Operaţiunea 1027 a fost lansată la finalul lunii octombrie de o alianţă formată din trei armate etnice rebele foarte puternice din nord-estul ţării. (Digi24)
- India aprobă vineri cheltuirea a 5 miliarde dolari pentru al doilea portavion ce va avea cel puţin 28 avioane Rafale. Comisia specială a Indiei va vota astăzi alocarea fondurilor, China are nevoie de nave mari pentru a contracara ambiţiile teritoriale ale Chinei din Oceanul Indian. (NDTV)
Apărarea şi securitatea României
- Scenariul corvetelor tinde să se repete. Forţele Navale pot rămâne şi fără submarine, după ce premierul Ciolacu a declarat că armata României nu are nevoie de submarine. Cu toate că parlamentarii au dat o aprobare prealabilă programului de dotare cu submarine de atac, recent, presat probabil de nevoile bugetare, premierul Marcel Ciolacu a declarat că nu vede utilitatea acestui demers şi că Ministerul Apărării are alte urgenţe în acest moment. (Adevărul)
- Cătălin Cherecheş a fost prins în Germania. Autorităţi din cinci ţări şi-au dat mâna, pentru a-l prinde pe primarul din Baia Mare. Primarul din Baia Mare, Cătălin Cherecheş, condamnat la 5 ani de închisoare cu executare, a fost prins, marţi seara, în Augsburg, Germania, şi urmează să fie adus în ţară. Poliţia Română a transmis, marţi seara, că în urma cooperării poliţieneşti internaţionale şi a schimbului de date şi informaţii, dintre Poliţia Română şi autorităţile din Germania, Ungaria, Austria şi Italia, a fost localizat, depistat şi reţinut, de către poliţiştii bavarezi şi BKA, în Augsburg, un bărbat, de 45 de ani, din Baia Mare. (Aleph News)
- Aderarea la Schengen a României nu va fi votată în şedinţa JAI de la începutul lunii decembrie. Votul privind aderarea nu va fi în întâlnirea programată pe 4 şi 5 decembrie. Sursele confirmă informaţia şi spun că Olanda, care încă nu a format un guvern în urma alegerilor recente, este tot împotriva Bulgariei. De aceea, partea româna a convenit cu partenerii europeni ca problema să rămână în suspensie. Ulterior, reprezentanţii României vor cere organizarea unui consiliu extraordinar la finalul anului. (Aleph News)
- România trăieşte pe datorie, iar aceasta este tot mai mare. România avea o datorie în august de 736 de miliarde de lei, care înseamnă aproape 49% din Produsul Intern Brut al României, arată datele colegilor de Europa Liberă România. (TVR)