29 martie 2024

TITLURILE DIMINEŢII – 29 martie 2024

Florin Jipa

Sursă foto: EUCOM
Evenimente politico-militare globale
  • Războiul din Ucraina. Rusia a lansat un nou val de rachete şi drone asupra Ucrainei. Zelenski: Rusia va trece la ofensivă până în vară, Ucraina nu este pregătită. „Avem nevoie de arme acum.” Polonia şi alte ţări NATO din est au ridicat avioanele din Poliţia Aeriană. (Kyiv Independent)
  • Războiul Israel-Hamas. Netanyahu: Ne pregătim să intrăm în Rafah. 36 de militari sirieni şi 5 membri hezbollah au fost ucişi în Aleppo, Siria, într-un presupus atac israelian. Curtea Internaţională de Justiţie cere Israelului să ofere de urgenţă asistenţă umanitară în Fâşia Gaza (Times of Israel)
  • UE a primit 5,1 milioane de migranţi în 2022. 1,5 milioane de persoane au imigrat din statele membre UE în afara Europei, conform datelor publicate de Eurostat. Din totalul de 448,8 milioane de cetăţeni care trăiesc în UE, 27,3 milioane (6,1%) erau migranţi din ţări terţe la 1 ianuarie 2023. În România au intrat peste 202.000 de migranţi. (Hotnews)
  • Polonia investighează o reţea de spionaj rusesc. „Au fost documentate acţiuni menite să organizeze iniţiative pro-ruse şi campanii mediatice în ţările UE”, a afirmat Serviciul polonez de Informaţii (ABW), menţionând site-ul voice-of-europe.eu despre care spune că a publicat materiale pro-ruse. (G4Media)
  • Rusia a blocat la ONU monitorizarea sancţiunilor împotriva Coreei de Nord. Rusia a blocat joi reînnoirea mandatului experţilor ONU care supraveghează aplicarea sancţiunilor împotriva Coreei de Nord. Consiliul de Securitate al ONU a adoptat în anul 2006 un set de sancţiuni împotriva Coreei de Nord, care vizează cu precădere programul nuclear al acestei ţări, sancţiuni consolidate de mai multe ori în 2016 şi 2017. Începând din 2019, Rusia şi China încearcă în zadar să convingă Consiliul să relaxeze aceste sancţiuni, care nu au o dată limită. (TVR)
  • Şeful Apărării din Bulgaria, amiralul Emil Eftimov, cere 2,5% din PIB pentru armată. Eftimov a subliniat că această măsură este esenţială pentru a reduce decalajul în ceea ce priveşte investiţiile în domeniul apărării şi pentru a asigura securitatea Bulgariei în faţa evoluţiei provocărilor globale şi regionale. (G4Media)

 

Apărarea şi securitatea României

  • România este în NATO de 20 ani. Pe 29 martie 2004, România a depus instrumentele de ratificare la Departamentul de Stat al SUA. Depunerea instrumentelor de ratificare a fost urmată, la 2 aprilie 2004, de ceremonia arborării oficiale a drapelului român la sediul NATO. Pe baza unei propuneri legislative, începând cu anul 2005, „Ziua NATO în România” se celebrează în prima duminică a lunii aprilie. În prezent, NATO cuprinde 32 de state membre din Europa şi America de Nord. (MAS)
  • Este alertă în judeţul Brăila, după ce noaptea trecută s-a prăbuşit o dronă în Insula Mare a Brăilei. Zona unde a căzut aparatul zburător a fost izolată şi este păzită de Poliţie si Jandarmerie. Sunt aşteaptate echipele speciale ale Ministerului Apărării Naţionale. Resturile dronei au fost reperate la 8 kilometri de oraşul Brăila şi 23 kilometri în interiorul teritoriului românesc. Nu se cunoaşte originea dronei. În ultimul an, de când s-au înteţit atacurile cu drone ruseşti asupra porturilor ucrainene de la Dunăre, Reni si Ismail, au căzut mai multe astfel de aparate zburătoare şi pe teritoriul României, în judeţele Tulcea, Galaţi şi, acum, Brăila. (EuropaFM)