29 martie 2023

TITLURILE DIMINEŢII – 29 mar 2023

Florin Jipa

Sursă foto: Mediafax
Evenimente politico-militare globale

 

  • Războiul din Ucraina, anul 2, ziua 34. Kremlin: Rusia se pregăteşte pentru un război de foarte lungă durată în Ucraina şi a mărit de şapte ori producţia de muniţie. Peste 76.500 de  crime de război comise de ruşi în Ucraina, peste 19.000 de copii ucraineni au fost deportaţi în Rusia – procuratura Kiev. Zelenski l-a invitat pe Xi Jinping în Ucraina. (Mediafax)
  • Rusia şi SUA au suspendat transmiterea reciprocă a datelor despre armamentul nuclear. Rusia şi Statele Unite nu îşi mai transmit date militare despre arsenalele nucleare, ca efect al deciziei preşedintelui rus, Vladimir Putin, de suspendare a Noului Tratat privind Reducerea Armamentului Strategic (Noul START), afirmă oficiali de la Washington. (Mediafax)
  • Peste 70 de persoane reţinute la Paris. Peste 70 de manifestanţi au fost arestaţi marţi de poliţia din Paris, iar sindicatele vor să menţină presiunea asupra guvernului şi fac apel la o nouă zi de mobilizare joi, 6 aprilie. (Le Figaro)
  • Rusia ameninţă Finlanda şi Suedia că vor deveni ţinte ale represaliilor ruse după ce vor adera la NATO. Finlanda şi Suedia vor deveni „ţinte legitime” ale „represaliilor” Rusiei odată ce vor fi membre ale NATO, a avertizat marţi ambasadorul Rusiei la Stockholm. (G4Media)
  • Mircea Geoană (NATO): Rusia încearcă să răstoarne regimul ales democratic din Moldova. El a transmis cetăţenilor din Moldova că ar trebui să înţeleagă că a rămâne în zona gri a Europei e o invitaţie la agresiune şi la sărăcie. (TVR)
  • Rusia a început un exerciţiu cu forţele nucleare dotate cu rachete intercontinentale Yars. Este vorba de formaţiile militare Omsk şi Novosibirsk, care sunt dotate cu lansatoare mobile de rachete balistice intercontinentale Yars. La manevre participă peste 3.000 de militari cu 300 de echipamente tehnice. Racheta RS-24 Yars, modificată după Topol-M are o rază de acţiune de 12.000 km. (Tass)

 

Apărarea şi securitatea României

  • 29 martie – Ziua când România a aderat la NATO. Pe 29 martie 2004, România a depus instrumentele de ratificare la Departamentul de Stat al SUA, stat depozitar al Tratatului Alianţei Nord-Atlantice. Depunerea instrumentelor de ratificare a fost urmată, la 2 aprilie 2004, de ceremonia arborării oficiale a drapelului român la sediul NATO. Pe baza unei propuneri legislative, începând cu anul 2005, “Ziua NATO în România” se celebrează în prima duminică a lunii aprilie. În prezent, NATO cuprinde 30 de state membre din Europa şi America de Nord. Cel mai recent membru fiind Republica Macedoniei de Nord, care s-a alăturat Alianţei pe 27 martie 2020, dar anul acesta are şanse mari să adere şi Finlanda. În România sunt peste 4.000 de militari aliaţi, în bazele de la Kogălniceanu (grupul american de luptă şi detaşamentul de aeronave pentru poliţia aeriană), Cincu (Grupul de luptă NATO condus de Franţa), Deveselu (unitatea antirachetă Aegis Ashore) şi Câmpia Turzii (detaşamentul american de drone MQ-9 Reaper). România are mai multe structuri aliate de comandă pe teritoriul ţării: Corpul Muntinaţional Sud Est (Sibiu), Divizia multinaţională şi Forţa de Integrare NATO (Bucureşti) şi Brigada Multinaţională (Craiova).  La acestea se adaugă Centrul de excelenţă Humint de la Oradea.
  • Se rejudecă procesul dintre CSA Steaua, deţinut de Armată, şi FCSB, patron - Gigi Becali. Instanţa supremă a decis definitiv rejudecarea procesului în care cluburile de fotbal CSA Steaua şi FCSB se judecă pentru palmares. (RRA)
  • Sindicatele din Educaţie, protestează miercuri în Piaţa Victoriei. Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) şi Federaţia Sindicatelor din Educaţie ”Spiru Haret” organizează, miercuri, un protest în Piaţa Victoriei din Capitală. La manifestare sunt aşteptaţi peste o mie de sindicalişti. Aceştia cer aplicarea legii cadru pentru toate categoriile de personal, dar şi găsirea de soluţii pentru creşterea veniturilor. (G4Media)
  • Proiectul privind pensiile speciale, pe ordinea de zi a plenului de miercuri al Senatului. Proiectul privind pensiile de serviciu figurează pe ordinea de zi a şedinţei de miercuri a Senatului, după ce comisiile de specialitate au dat, marţi, un raport comun favorabil cu amendamente admise propunerii legislative iniţiate de Guvern. (Agerpres)
  • Românii sunt discriminaţi pe aeroportul din Viena. Pasagerii români ar avea parte de „umilinţă” pe aeroportul din Viena, pe motiv că ţara noastră nu face parte din spaţiul Schengen. Afirmaţia vine din partea europarlamentarului Nicu Ştefănuţă, care împreună cu fostul Ministru de Interne, Vasile Blaga, a transmis o cerere către directorul aeroportului. (Adevărul)