29 mai 2023

TITLURILE DIMINEŢII – 29 mai 2023

Florin Jipa

Sursă foto: SMG Ucraina
Evenimente politico-militare globale
  • Războiul din Ucraina, anul 2, ziua 95. Rusia lansează un nou val de rachete şi drone asupra Ucrainei, al 15-lea ăn luna mai. Armata ucraineană raportează un procent de 100% pentru rata de lovire a rachetelor de croazieră primite din UK, Storm Shadow, care au o rază de acţiune de peste 300 km. (Mediafax)
  • Japonia a pus sistemele de rachete în alertă după ce Coreea de Nord a anunţat lansarea unui satelit. Tokio a precizat că va distruge orice rachetă nord-coreeană care îi încalcă teritoriul. Japonia îşi propune să distrugă orice rachetă nord-coreeană care îi încalcă teritoriul şi face pregătiri în acest sens, a declarat luni ministrul său al apărării, după ce Coreea de Nord a informat Japonia despre un plan de lansare a unui satelit între 31 mai şi 11 iunie. (Mediafax)
  • Erdogan a câştigat alegerile cu 52% şi va fi preşedinte încă 5 ani, unii turci vorbesc despre renaşterea Imperiului Otoman. Comisia electorală din Turcia a confirmat, duminică seară, victoria preşedintelui în funcţie, Recep Tayyip Erdogan, în turul al doilea al scrutinului prezidenţial. (Hotnews)
  • Preşedintele Serbiei avertizează despre un posibil conflict cu Kosovo: Premierul Kosovo, Albin Kurti, visează să fie un fel de Zelenski. Aleksandar Vucic a declarat duminică la un post local de televiziune că sârbii nu vor tolera comportamentul lui Kurti şi există pericolul unui conflict. (Anadolu)
  • O nouă cursă a spaţiului, China a anunţat că va trimite oameni pe Lună până în 2030. SUA vor să retrimită un echipaj uman pe satelitul natural al Pământului până în 2025. (AP)

 

Apărarea şi securitatea României

  • Începe cel mai mare exerciţiu pentru apărarea României, Saber Guardian 23, la care participă peste 10.000 militari cu 1.700 mijloace tehnice, din 13 ţări. SG23 este desfăşurat în perioada 29 mai – 9 iunie şi reprezintă cea mai amplă şi complexă activitate multinaţională de instruire din acest an şi se va desfăşura în poligoane şi facilităţi militare de instruire din România. (MApN)
  • A doua săptămână de grevă în Educaţie, situaţie disperată a elevilor şi părinţilor. Luni ar urma să înceapă înscrierea la bacalaureat. Ministrul muncii se va întâlni luni cu liderii de sindicat pentru a discuta despre legea salarizării. Sindicatele din Sănătate şi CFR anunţă mişcări de protest. (Mediafax)
  • Preşedinta Ungariei a venit în România şi a lansat mesaje neadecvate despre unirea cu Transilvania. MAE a reacţionat şi l-a convocat pe ambasadorul Ungariei. (Agerpres)