29 iunie 2021

TITLURILE DIMINEŢII – 29 iunie 2021

Andreea Soare

Sursă foto: Mediafax

Coronavirus şi vaccinare

 • Situaţia vaccinării în România: În ultimele 24 de ore, s-au vaccinat peste 19.220 de persoane (peste 10.874 cu ambele doze). În total, peste 4,7 milioane s-au vaccinat, peste 4,4 milioane cu ambele doze.
 • Situaţia coronavirus în România: În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 37 cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2, 1 deces (+57 de decese raportate din perioada anterioară), iar la ATI sunt internate 86 persoane.

Evenimente politico-militare globale

 • Militarii SUA, vizaţi de atacuri cu rachete în Siria. Militarii americani au fost vizaţi de atacuri cu rachete, luni, în Siria, însă toţi au scăpat nevătămaţi, transmite Reuters. Rachetele par a fi un răspuns la atacurile aeriene desfăşurate de Statele Unite împotriva miliţiilor pro-iraniene din Siria şi Irak.
 • SUA şi Rusia, discuţii pe tema accesului umanitar frontalier în Siria. Statele Unite au avertizat luni că Rusia riscă să pună în pericol speranţa unor relaţii mai constructive între cele două ţări dacă îşi va folosi dreptul de veto la ONU pentru a împiedica menţinerea singurului acces umanitar transfrontalier în Siria, transmite Agerpress, cu referire la AFP. Autorizaţia transfrontalieră ce permite acordarea ajutorului umanitar sirienilor fără aprobarea Damascului se referă la un singur punct de trecere, cel de la Bab al-Hawa (nord-vest), prin Turcia. Aceasta va expira pe 10 iulie.
 • Şase soldaţi germani sunt vizaţi de o anchetă privind conduita nepotrivită din timpul unei misiuni NATO în Lituania. Armata germană a lansat două proceduri pentru destituirea mai multor infanterişti pentru conduită nepotrivită în timpul unei misiuni NATO în Lituania, transmite Agepress, cu referire la DPA. Aceştia nu mai au voie să îşi îndeplinească atribuţiile în cadrul armatei. Sunt acuzaţi de discriminare pe bază de gen în dauna unei femei soldat, de încălcarea autodeterminării sexuale şi de declaraţii antisemite.
 • Belarusul nu mai vrea să participe la Parteneriatul Estic al UE. Belarusul a anunţat, luni, că îşi suspendă participarea la Parteneriatul Estic al Uniunii Europene, menit să contribuie la apropierea între forul european şi foste republici sovietice, decizia Minskului fiind un protest contra sancţiunilor adoptate de UE după interceptarea unui avion de linie european de către autorităţile belaruse. Preşedintele Consiliului European a criticat decizia Minskului.
 • Consiliul UE prelungeşte mandatele misiunilor EUBAM Rafah şi EUPOL COPPS. Consiliul UE a anunţat, pe 28 iunie, că va prelungi, până pe 30 iunie 2022, mandatul Misiunii de asistenţă la frontieră a Uniunii Europene pentru punctul de trecere Rafah (EUBAM Rafah) şi al Misiunii de poliţie a Uniunii Europene pentru teritoriile palestiniene (EUPOL COPPS). Aceste două misiuni fac parte dintr-un efort complex al UE de susţinere a statului palestinian. Şeful misiunii EUBAM Rafah este colonelul Mihai-Florin Bulgariu, iar şefa misiunii EUPOL COPPS este Natalia Apostolova.

Apărarea şi securitatea României

 • Certificatul digital european pentru COVID-19, disponibil în România începând cu 1 iulie. Certificatul digital european pentru COVID-19 va putea fi descărcat în România începând cu 1 iulie de pe adresa de internet certificat-covid.gov.ro, a declarat, luni, pentru AGERPRES, secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Andrei Baciu.
 • Revocarea lui Renate Weber din funcţia de Avocat al Poporului, discutată azi la CCR. Judecătorii CCR dezbat, azi, sesizarea de neconstituţionalitate a hotărârii Parlamentului de a o revoca din funcţie pe Renate Weber, Avocat al Poporului, scrie Mediafax. Social-democraţii au depus la CCR, după 24 de ore de la revocarea lui Renate Weber, o sesizare de neconstituţionalitate a hotărârii Parlamentului.
 • Unităţile 3 şi 4 ale Centralei de la Cernavodă, gata până în 2030. Unităţile 3 şi 4 ale Centralei de la Cernavodă vor fi gata până în 2030, iar investiţia presupune 8 miliarde de dolari. Centrala de la Cernavodă produce în prezent 20% din necesarul de consum al României, scrie Mediafax.
 • Senatul a votat eliminarea condiţionării acordării indemnizaţiei lunare copiilor şi părinţilor militarilor căzuţi la datorie în teatrele de operaţii de nivelul veniturilor lunare. Doar familiile care aveau un venit lunar sub 50% din salariul mediu brut puteau beneficia până acum de această indemnizaţie. Legea mai are nevoie doar de votul din Camera Deputaţilor.