28 septembrie 2023

TITLURILE DIMINEŢII – 28 septembrie 2023

Florin Jipa

Sursă foto: Mediafax
Evenimente politico-militare globale
  • Războiul din Ucraina, ziua 582. WSJ: Scholz blochează transferul rachetelor Taurus în Ucraina din cauza fricii sale faţă de Rusia. Bulgaria livrează Ucrainei rachete pentru sistemele S-300. 500 de luptători Wagner s-au întors să lupte la Bahmut. Zelenski: noi vom stabili când ne vom atingem obiectivele. (Mediafax)
  • Migraţia şi azilul, pe agenda reuniunii miniştrilor de Interne din Uniunea Europeană. Miniştrii Afacerilor Interne din Uniunea Europeană se întrunesc joi, la Bruxelles, având ca principale puncte pe agendă migraţia şi azilul, în contextul în care Europa se confruntă în ultimele săptămâni cu un val masiv de migranţi care traversează Mediterana Centrală pentru a ajunge în sudul Italiei. (TVR)
  • Coreea de Nord şi-a înscris în Constituţie statutul de stat nuclear. Politica de construcţie a forţei nucleare a RPDC (Republica Populară Democrată Coreeană) a devenit permanentă ca lege fundamentală a statului, pe care nimeni nu are voie să o încalce", a declarat liderul Kim Jong-un. (News.ro)
  • Aproape jumătate din populaţia Nagorno Karabah s-a refugiat în Armenia. Până miercuri, 50.243 de oameni s-au refugiat în Armenia, porivit unui nou bilanţ comunicat de Erevan, în urma operaţiunii militare care s-a soldat cu peste 400 de morţi  în ambele tabere. (News.ro)
  • Rusia ameninţă Armenia, care se simte trădată după ultima confruntare cu Azerbaidjanul. Lavrov: interesul Rusiei în Caucazul de Sud este ridicat şi Erevanul nu poate ignora acest lucru. (AP)

 

Apărarea şi securitatea României

  • Data la care România ar putea scăpa de vizele pentru SUA. Ambasadorul României în Statele Unite ale Americii, Dan-Andrei Muraru, a declarat miercuri seară că este sigur că România va adera la programul Visa Waiver începând cu 1 decembrie 2025. (Hotnews)
  • Şedinţă de Guvern, Executivul va majora cu 10% salariul minim. Guvernul va aproba în şedinţa de joi, prin hotărâre, majorarea la 3.300 de lei a salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, reprezentând o creştere de 10% faţă de luna septembrie 2023. (Agerpres)
  • Ambasada SUA la Bucureşti: În 2022, peste 170.000 de americani au ales să exploreze frumuseţile României. (News.ro)