28 octombrie 2021

TITLURILE DIMINEŢII – 28 octombrie 2021

Florin Jipa

Sursă foto: Facebook
Coronavirus şi vaccinuri
 • Situaţia vaccinării în România: În ultimele 24 de ore s-au vaccinat peste 150.000 de persoane. În total, peste 6,73 milioane s-au vaccinat, peste 6,11 milioane cu schema completă, din care peste 787.000 cu doza a treia.
 • Situaţia coronavirus în România: În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 14.950 cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2, 508 decese, iar la ATI sunt internate 1.861 persoane.

 

Evenimente politico-militare globale

 • Putin dă gaze UE după ce umple rezervoarele ruseşti. Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat, miercuri, că a dispus companiei Gazprom să crească livrările de gaze către Uniunea Europeană, după ce rezervoarele ruseşti vor fi umplute. (AFP)
 • Biden a criticat acţiunile Chinei din Strâmtoarea Taiwan. Preşedintele american Joe Biden a criticat, miercuri, acţiunile coercitive ale Chinei în Strâmtoarea Taiwan, în alocuţiunea susţinută la summitul ţărilor din regiunea Asia-Pacific. (AP)
 • Franţa îndeamnă Polonia la dialog în disputa cu UE. Preşedintele Emmanuel Macron a discutat, miercuri, cu omologul polonez, Andrzej Duda, căruia i-a transmis că Franţa încurajează dialogul în disputa Poloniei cu UE privind reformele din justiţie şi o sprijină în problema imigranţilor din Belarus. (AFP)
 • ISIS revendică un atac din Irak cu 11 morţi. Gruparea jihadistă Stat Islamic a revendicat, miercuri, atacul comis marţi asupra unei localităţi din provincia Diyala, din estul Irakului, soldat cu 11 morţi. (AP)
 • Iranul reia negocierile privind dosarul nuclear. Ali Bagheri, responsabilul iranian de dosarul nuclear, a declarat că ţara sa este gata să reia negocierile, la Viena, în noiembrie. Declaraţia a fost făcută la finalul unei întâlniri, la Bruxelles, cu negociatorul european, Enrique Mora. (CNN)
 • India a testat o nouă rachetă balistică. India a testat o nouă rachetă balistică, cu raza de acţiune de peste 5.000 de km, ce poate avea încărcătură nucleară, pe fondul tensiunilor cu China. (AP)
 • Preşedintele Taiwanului confirmă prezenţa militarilor americani. Tsai Ing-wen a declarat, miercuri, că un număr mic de militari americani este pe insulă pentru a-i pregăti pe partenerii lor din Taiwan. Ea a continuat că are speranţa că aliaţii vor ajuta Taiwanul să se apere. (CNN)

 

Apărarea şi securitatea României

 • Sondaj: Încrederea românilor în Klaus Iohannis s-a prăbuşit. Încrederea în preşedintele Klaus Iohannis s-a înjumătăţit, în doar câteva luni, la 14%, conform unui sondaj Avangarde, publicat miercuri. (Aleph News)
 • Criză politică prelungită: Generalul Ciucă îşi joacă şansa până la capăt. Premierul desemnat Nicoale Ciucă spune că va depune lista nominală a miniştrilor şi programul de guvernare până sâmbătă seara. Săptămâna viitoare Guvernul va intra în Parlament: „Îmi voi juca şansa până la capăt. Nu îmi depun mandatul în niciun caz”. (Aleph News)
 • Bucureştiul poluat: au început arderile ilegale de deşeuri. Octavian Berceanu, fostul şef al Gărzii Naţionale de Mediu, a arătat imagini pe o reţea de socializare, în care se vede fum gros de la deşeurile arse în jurul Capitalei. (Mediafax)