TITLURILE DIMINEŢII – 28 noiembrie 2024
Florin JipaSursă foto: SMG Ucraina
Evenimente politico-militare globale
- Războiul din Ucraina. Ucraina este sfătuită de SUA să scadă vârsta de recrutare de la 25 la 18 ani, pentru a face faţă la lipsa militarilor. Trump l-a numit pe generalul (r) Keith Kellogg trimis special pentru pace în Ucraina. SUA pregătesc un nou ajutor militar de 725 milioane dolari. (Mediafax)
- Războiul Israel-Hamas-Hezbollah. A fost publicat acordul de încetare a focului dintre Israel şi gruparea Hezbollah, susţinută de Iran. Marea provocare a guvernului Libanez este dezarmarea tuturor grupurilor extremiste şi dislocarea armatei la graniţa cu Israelul care a avertizat că va ucide orice persoană înarmată care va pătrunde în zona dintre graniţă (linia albastră) şi râul Litani. Rudele persoanelor răpite de Hamas în Gaza cer eliberarea ostaticilor, pace cu Hamas şi au blocat biroul premierului din Knesset. (Mediafax)
- Şeful spionajului german crede că atacurile hibride ale Rusiei pot duce la invocarea articolului 5 din Tratatul NATO. Folosirea extinsă de către Rusia a acţiunilor hibride împotriva ţintelor occidentale creşte riscul ca NATO să ia în considerare în cele din urmă invocarea articolului 5 al clauzei de apărare reciprocă a alianţei, a declarat miercuri şeful serviciului de informaţii externe al Germaniei, Bruno Kahl. (G4Media)
- Taiwanul a executat în această dimineaţă un exerciţiu militar în care a simulat apărarea de o invazie a Chinei. Au fost alertate nave, aeronave şi sistemele de rachete. (AFP)
- Reţeaua de socializare chineză TikTok nu este disponibilă în China şi este interzisă în India şi Nepal. În diverse ţări, platforma a fost acuzată că promovează anumite narative sau că permite dezinformarea în timpul campaniilor electorale. Alternativa pentru Germania, formaţiune de extremă dreapta şi-a câştigat mulţi adepţi de pe această platformă. (TVR)
- Proeminenţi membri ai noului cabinet Trump au primit ameninţări cu bombă. FBI a anunţat că face investigaţii. Atacurile au variat de la ameninţări cu bombă la swatting – o acţiune prin care răufăcătorii iniţiază un răspuns de urgenţă al forţelor de ordine împotriva unei victime sub pretexte false. Tactica a devenit una populară în ultimii ani. Printre cei vizaţi s-au numărat: Elise Stefanik, reprezentanta de New York aleasă de Trump pentru a fi următorul ambasador al SUA la Naţiunile Unite; Matt Gaetz, alegerea iniţială a lui Trump pentru funcţia de procuror general; reprezentanta de Oregon Lori Chavez-DeRemer, pe care Trump a ales-o pentru a conduce Departamentul Muncii, şi fostul congresman din New York Lee Zeldin, care a fost ales pentru a conduce Agenţia pentru Protecţia Mediului. (Hotnews)
Apărarea şi securitatea României
- Zi crucială pentru democraţia din România: CCR decide astăzi dacă anulează primul tur de alegeri prezidenţiale, CSAT analizează posibile riscuri la adresa securităţii naţionale generate de acţiunile unor actori cibernetici statali şi non-statali asupra unor infrastructuri IT&C, suport pentru procesul electoral, ANCOM cere interzicerea platformei TikTok în România până la finalizarea anchetei. (Aleph News)
- Protest al militarilor în rezervă şi retragere la Bucureşti. Mai multe organizaţii ale militarilor în rezervă şi retragere au anunţat proteste pe data de 29 noiembrie pentru nedreptăţile din legile pensiilor militare. (MAS)
- Vicepreşedintele CNA Valentin Jucan cere demisia ministrului Digitalizării Bogdan Ivan. Ministrul Ivan este acuzat că a fost la sediul TikTok pentru a discuta despre alegerile prezidenţiale şi parlamentare, fără a informa autorităţile relevante în organizarea alegerilor. (News)
- 28 noiembrie - Ziua Bucovinei. La 15/28 noiembrie 1918, ''Congresul general al Bucovinei'', format din reprezentanţii aleşi ai românilor şi ai naţionalităţilor din Bucovina, a hotărât, în unanimitate, ''unirea necondiţionată şi pe vecie a Bucovinei, în vechile ei hotare până la Ceremuş, Colacin şi Nistru cu regatul României''. Ziua este sărbătorită conform Legii 250/2015. (Agerpres)
- A treia zi de proteste după primul tur al alegerilor prezidenţiale. Tinerii au ieşit, din nou, în stradă, în Capitală şi în câteva mari oraşe să spună “Nu” schimbării direcţiei pro europene pe care ne-am angajat şi pentru care am luptat atâţia ani. A avut loc şi o contramanifestaţie, de susţinere a lui Călin Georgescu, în Piaţa Universităţii. (TVR)