28 noiembrie 2023

TITLURILE DIMINEŢII – 28 noiembrie 2023

Florin Jipa

Sursă foto: SMG Ucraina
Evenimente politico-militare globale
  • Războiul din Ucraina, ziua 643. 2 milioane de persoane din Rusia şi Ucraina au rămas fără electricitate din cauza vântului puternic. Germania ajută infrastructura ucraineană de energie cu 300 milioane euro. Armata rusă a suferit pierderi mari la Avdiivka, unde a reuşit să înainteze, dar oraşul rămâne sub controlul Ucrainei. (Kyiv Independent)
  • Războiul Israel-Hamas, ziua 53. Acordul de încetare a focului din Gaza a fost extins cu două zile. Israelul a primit marţi lista cu ostaticii ce vor fi eliberaţi. În primele patru zile ale acordului, Hamas a eliberat 69 de ostatici, din care 51 de israelieni, în timp ce Israelul a eliberat 150 deţinuţi închişi pentru acţiuni legate, în special, de terorism. (Times of Israel)
  • Preşedintele Iranului merge marţi în Turcia. Ebrahim Raisi şi Recep Tayyip Erdogan s-au declarat de partea Hamas şi au criticat Israelul pentru răspunsul militar la atacul terorist al Hamas de pe 7 octombrie. Cei doi vor să găsească o soluţie la războiul din Gaza. Iranul sprijină organizaţiile islamiste extremiste Hamas, Hezbollah şi Houthi care atacă Israelul. (AFP)
  • Bulgaria i-a permis ministrului rus de externe, Serghei Lavrov, să-i survoleze spaţiul aerian pentru a participa la Reuniunea OSCE de la Skopje. Ministrul rus de externe a spus că a primit din partea unor state occidentale solicitări pentru întâlniri cu el la reuniunea din Macedonia de Nord, fără a le preciza. (TVR)
  • Premierul polonez Mateusz Morawiecki a format un guvern minoritar, fără şanse de a obţine votul de încredere al parlamentului. Partidul Lege şi Justiţie (PiS) nu are majoritate şi nici aliaţi în legislativ. „Respectăm o cutumă constituţională prin numirea unui guvern prezentat de partidul care a câştigat alegerile", a declarat preşedintele Andrzej Duda la învestirea acestui guvern, care mai trebuie confirmată prin votul de încredere programat pentru 11 decembrie. (TVR)
  • Miniştrii de externe din NATO se reunesc marţi şi miercuri la Bruxelles. Vor avea discuţii despre diferite chestiuni de securitate, printre care războiul Rusiei împotriva Ucrainei şi tensiunile sporite dintre Serbia şi Kosovo. (Agerpres)

 

Apărarea şi securitatea României

  • Repetiţie generală, marţi, între 09.00-13.00, la Arcul de Triumf, pentru Parada Militară de Ziua Naţională. Participă 1.500 militari şi specialişti români, cu 130 de mijloace tehnice, dintre care 40 de aeronave, şi 150 de militari străini, din Belgia, Franţa, Macedonia de Nord, Republica Moldova, Luxemburg, Polonia, Portugalia, Statele Unite ale Americii şi Ţările de Jos, cu 23 de mijloace tehnice, inclusiv aeronave de luptă din Germania, Statele Unite ale Americii şi Turcia. (MApN)
  • Peste 1.000 de militari la Parada de la Alba Iulia. Peste 1.000 de militari, jandarmi, pompieri, poliţişti, studenţi şi elevi militari, dar şi militari polonezi şi francezi vor participa la parada militară care va avea loc vineri, de Ziua Naţională a României, la Alba Iulia.
  • Recepţia de 1 decembrie se decalează. Preşedintele Iohannis decolează spre Dubai pentru un discurs de 3 minute la COP28. Preşedintele României, Klaus Iohannis, va decola de Ziua Naţională a României spre Dubai, acolo unde va susţine a doua zi, pe 2 decembrie, un discurs de 3 minute la Summitul ONU pentru Schimbările Climatice. Recepţia de Ziua Naţională de la Palatul Cotroceni va începe, spre deosebire de anii trecuţi, când avea loc seara, la ora 14.00, astfel încât şeful statului să poată decola spre Dubai. (Digi24)