28 martie 2024

TITLURILE DIMINEŢII – 28 martie 2024

Florin Jipa

Sursă foto: SMG Ucraina
Evenimente politico-militare globale
  • Războiul din Ucraina. Ucraina construieşte 2.500 de kilometri de fortificaţii pentru a proteja teritoriile deja eliberate, iar preşedintele Zelenski a inspectat liniile din regiunea Sumi, una dintre cele mai atacate de forţele ruseşti. Generalul Kirilo Budanov, şeful informaţiilor militare ucrainene, a declarat că autorităţile ruseşti ştiau din 15 februarie despre atacul terorist, inclusiv ţările din care teroriştii urmau să intre în ţară. (Kyiv Independent)
  • Războiul Israel-Hamas. Netanyahu: Războiul din Gaza se va încheia în câteva săptămâni, dar trupele vor intra şi în Rafah. Opt persoane au murit în Liban, într-un bombardament israelian împotriva poziţiilor Hezbollah. (CNN)
  • Bilanţul atacului terorist de la Moscova a urcat la 143 de morţi, 360 de răniţi. Alţi aproape 100 de oameni sunt daţi dispăruţi. Opt persoane au fost arestate, patru din Tadjikistan care au comis atacul şi 4 ruşi, printre care şi cel care le-a închiriat un apartament. (AFP)
  • SUA au doborât 4 drone houthi în Marea Roşie. Armata americană a anunţat miercuri că a doborât patru drone lansate de rebelii houthi din Yemen care vizau o navă de război a Statelor Unite în Marea Roşie. (Agerpres)
  • Şeful spionajului rus a vizitat Coreea de Nord. Şeful Serviciului rus de Informaţii Externe (SVR), Serghei Narîşkin, a vizitat Phenianul la începutul acestei săptămâni pentru a discuta despre cooperarea în domeniul securităţii. Rusia a importat din Coreea de Nord peste un milion de lovituri de artilerie. (TVR)
  • Letonia l-a expulzat pe însărcinatul cu afaceri al Ambasadei Rusiei din cauza mesajelor inexacte şi atacurilor la instituţiile statului. Diplomatul rus trebuie să părăsească Letonia înainte de 10 aprilie. Ambasada Rusiei a fost acuzată că incită la ură. (AFP)
  • Serviciile secrete cehe au demascat o reţea de propagandă pro-rusă ce ajungea până în Parlamentul European. Serviciile de informaţii cehe au demascat o reţea finanţată de Moscova care răspândea propagandă pro-rusă despre Ucraina a cărei influenţă se extindea până în Parlamentul European, a anunţat miercuri premierul Petr Fiala. Politicieni din Belgia, Franţa, Germania, Ungaria, Olanda şi Polonia au fost plătiţi de Rusia pentru a transmite mesaje împotriva ajutorului acordat Ucrainei. (Hotnews)

 

Apărarea şi securitatea României

  • O firmă dubioasă din Moscova a cumpărat 24% din Strabag, care ridică baza NATO de la Kogălniceanu. Oligarhul rus Oleg Deripaska şi-ar fi transferat participaţia de 24,1 % din grupul de construcţii Strabag, pe care o deţine prin intermediul MKAO Rasperia Trading Limited, către societatea pe acţiuni rusă Iliadis JSC. Valoarea contractului de proiectare şi execuţie pentru realizarea infrastructurii Bazei 57 Aeriană „Mihail Kogălniceanu” a fost estimată la 2,148 miliarde de lei. Adică, în jur de 430 de milioane de euro. Însă, în contract este prevăzută şi posibilitatea de extindere până la 4,3 miliarde de lei. (Newsweek)
  • Ce şanse sunt să se închidă TikTok în România | Ministrul Digitalizării: E nevoie de mai multe filtre de securitate. Platforma TikTok nu ar trebui închisă, în România, însă are nevoie de mai multe filtre de securitate pentru mesajele transmise acolo. E opinia ministrul Digitalizarii. Care susţine şi că e necesară o atenţie sporită mai ales în perioada alegerilor. (TVR)
  • Apele României au ajuns adevărate gropi de gunoi: Dunărea transportă anual aproape 100 de tone de plastic. Râurile României au fost tranformate în gropi de gunoi. Sute de tone de deşeuri sunt aruncate pe maluri şi ajung ulterior în ape. Primăriile nu strâng mizeria pentru că nu au bani sau nu le pasă iar Administraţia ”Apele Române”, pentru că nu este obligată de lege. Statul român pare incapabil să aibă un management coerent al deşeurilor. (Digi24)
  • Mailul chinezesc, ataşatul militar rus şi spamul iranian. Cum sunt intimidaţi politicienii români de agenţii Rusiei, Chinei şi Iranului. Grupuri de hackeri sprijiniţi de Rusia, China şi Iran „ţintesc” de mai mulţi ani politicienii şi oficialii români care critică regimurile totalitare din aceste ţări şi care au o atitudine deschisă pro-NATO şi UE. Hackerii au trimis astfel în ultimii ani mii de mailuri maliţioase. (Digi24)