28 iulie 2021

TITLURILE DIMINEŢII – 28 iulie 2021

Florin Jipa

Sursă foto: IGSU
Coronavirus şi vaccinuri
  • Situaţia vaccinării în România: În ultimele 24 de ore s-au vaccinat peste 15.000 de persoane. În total, peste 4,9 milioane s-au vaccinat, peste 4,8 milioane cu schema completă.
  • Situaţia coronavirus în România: În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 175 cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2, 2 decese, iar la ATI sunt internate 43 persoane.

 

Evenimente politico-militare globale

  • SUA îndeamnă Marea Britanie să se concentreze pe apărarea Europei. Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a contestat, marţi, decizia Guvernului Marii Britanii de a efectua misiuni militare în Asia, argumentând că există riscul de a fi neglijată apărarea în Europa, conform cotidianului Financial Times. (Mediafax)
  • Biden a acuzat Rusia că vrea să perturbe alegerile legislative din 2022. Preşedintele SUA a reproşat, marţi, Rusiei că încearcă să perturbe alegerile legislative din 2022 din Statele Unite prin răspândirea „dezinformării'', potrivit unui discurs rostit în faţa serviciilor de informaţii. (Agerpres)
  • Raport: China îşi modifică vasele comerciale pentru a le transforma în nave amfibii de desant. China şi-a adaptat legislaţia pentru a putea folosi nave comerciale în scop militar şi a început să modifice parte din aceste vase pentru a le schimba în nave de desant amfibiu, pentru a transporta trupe în Taiwan, se arată într-un raport întocmit de Ian Easton, analist la Institutul Project 2049 din Virginia. (Forbes)
  • Nave britanice au ignorat avertizarea Chinei şi au intrat în Marea Chinei de Sud. Nave din cadrul grupării conduse de portavionul HMS Queen Elizabeth au intrat în Marea Chinei de Sud ignorând avertizările din partea guvernului chinez. China contestă 1,3 milioane de mile pătrate din această regiune, considerându-le că fac parte din apele teritoriale. (UK Defence Journal)

 

Apărarea şi securitatea României

  • Sunt mai mulţi copii români născuţi în străinătate decât în ţară. Anul acesta s-au născut mai mulţi copii din părinţi români în străinătate, decât în ţară, conform declaraţiei ministrului Muncii, Raluca Turcan. Ea a dat şi exemplul din Germania, unde după copiii nemţilor, cei ai românilor reprezintă a doua populaţie rezidentă. 93.000 de minori români de până în 10 ani sunt rezidenţi acolo. (Aleph News)
  • Ziua Naţională a Ambulanţei. Sirenele ambulanţelor vor suna miercuri, la ora 10,00, în toată ţara, pentru a marca Ziua Naţională a Ambulanţei din România. Miercuri se împlinesc 115 ani de existenţă a Ambulanţei din ţara noastră.