28 aprilie 2021

TITLURILE DIMINEŢII – 28 aprilie 2021

Florin Jipa

Sursă foto: Twitter

Coronavirus şi vaccinuri

  • Situaţia vaccinării în România: În ultimele 24 de ore s-au vaccinat peste 84.000 de persoane (peste 29.000 cu ambele doze). În total, peste 3,1 milioane s-au vaccinat, peste 1,8 milioane cu ambele doze.
  • Situaţia coronavirus în România: În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 2.019 cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2, 172 decese, iar la ATI sunt internate 1.336 de persoane.

 

Evenimente politico-militare globale

  • O navă militară americană a intrat în Marea Neagră. Nava de patrulare a Gărzii de Coastă USCGC Hamilton (WMSL 753) a tranzitat, pe 27 aprilie, Strâmtoarea Bosfor, şi a intrat în Marea Neagră, conform unui comunicat al Marinei Americane.
  • Summit SUA – Rusia. Administraţia Biden lucrează pentru pregătirea unui summit la nivel înalt cu Rusia, arată CNN. SUA şi-ar dori o Rusie mult mai stabilă şi predictibilă.
  • Marina americană a tras focuri de avertisment asupra unor nave iraniene. Marina americană a anunţat că a tras, luni noaptea, în Golful Persic, focuri de avertizare, când trei şalupe rapide aparţinând Corpului Gardienilor Revoluţiei s-au apropiat foarte mult de navele militare.

 

Apărarea şi securitatea României

  • Protecţia cetăţenilor români care lucrează în străinătate. În şedinţa de Guvern de astăzi, Executivul intenţionează să aprobe un proiect de ordonanţă de urgenţă care modifică şi completează Legea privind protecţia cetăţenilor români care lucrează în străinătate.
  • Ministrul Bogdan Aurescu, vizită în Ungaria. Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, efectuează miercuri o vizită de lucru la Gyula, în Ungaria, pentru consultări politice cu omologul ungar, Peter Szijjarto, semnarea unor documente necesare dezvoltării relaţiei bilaterale şi întâlniri cu reprezentanţi ai comunităţii române din această ţară, informează MAE.
  • Lansarea Barometrului de Securitate a României. Centrul de Cercetări Sociologice LARICS lansează, astăzi, Barometrul de Securitate a României, un studiu sociologic exhaustiv care analizează percepţiile românilor referitoare la securitatea naţională în actualul context regional, încrederea în spaţiul instituţional,  dar şi gradul de familiaritate cu agenda publică regională.