27 septembrie 2023

TITLURILE DIMINEŢII – 27 septembrie 2023

Florin Jipa

Sursă foto: Twitter
Evenimente politico-militare globale
  • Războiul din Ucraina, ziua 581. Rusia l-a prezentat pe comandantul Flotei ruse la Marea Neagră, amiralul Sokolov, sugerând că nu este mort. Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a sugerat că războiul va dura până în 2025, când vor fi atinse toate obiectivele. Şapte nave cu cereale au plecat din Odesa, prin culoarul din Marea Neagră stabilit de Ucraina. (Mediafax)
  • Preşedintele Erdogan:Turcia va sprijini candidatura Suediei la NATO dacă SUA îşi va onora promisiunea privind F16. Parlamentul Turciei îşi va păstra promisiunea de a ratifica candidatura la NATO a Suediei dacă administraţia preşedintelui american Joe Biden va permite vânzările de avioane F-16 către Ankara, a declarat preşedintele Recep Tayyip Erdogan, potrivit presei turceşti. (Mediafax)
  • Peste 100 de morţi şi 150 de răniţi într-un incendiu izbucnit în timpul unei nunţi creştine din Irak. Incendiul a afectat o sală de evenimente după ce au fost aprinse focuri de artificii în timpul petrecerii, a anunţat apărarea civilă locală, potrivit presei de stat. (Mediafax)
  • Lovitură pentru Donald Trump: Un judecător din New York îl consideră pe fostul preşedinte al SUA responsabil de fraude financiare repetate. Procurorul cere reparaţii financiare în valoare de 250 de milioane de dolari şi interdicţii de a conduce companii pentru fostul preşedinte şi apropiaţii acestuia. (G4Media)

 

Apărarea şi securitatea României

  • Preşedinta PE, Roberta Metsola: România merită o decizie pozitivă în acest an privind aderarea la Schengen. România aşteaptă şi merită o decizie pozitivă în timpul preşedinţiei spaniole a Consiliului Uniunii Europene cu privire la extinderea spaţiului Schengen, a declarat marţi preşedinta Parlamentului European (PE), Roberta Metsola, care s-a arătat optimistă în legătură cu intrarea ţării noastre şi a Bulgariei în spaţiul european de liberă circulaţie. (TVR)
  • Premierii Moldovei şi României participă la Forumul germano-român de la Berlin. Premierii Republicii Moldova şi României, Dorin Recean şi Marcel Ciolacu, vor participa, de miercuri până vineri, alături de cancelarul Olaf Scholz, la Forumul germano-român de la Berlin. (Mediafax)
  • Armata României caută mii de soldaţi profesionişti. Dosarele, depuse pentru prima oară la unitatea dorită. MApN a scos anul acesta peste 4.000 de posturi pentru soldaţi şi gradaţi profesionişti. (TVR)
  • Două ambarcaţiuni s-au ciocnit pe Braţul Sfântu Gheorghe: Doi răniţi şi o persoană dispărută. ISU Tulcea a fost sesizat marţi seara, prin apel la 112, de un bărbat că el şi o altă persoană aflată în aceeaşi ambarcaţiune au nevoie de îngrijiri medicale după ce au fost implicaţi într-un accident naval pe Braţul Sfântu Gheorghe în dreptul km 55, zona Dunăvăţu de Sus, iar conducătorul din a doua ambarcaţiune este dispărut. (Mediafax)