27 septembrie 2021

TITLURILE DIMINEŢII – 27 septembrie 2021

Florin Jipa

Sursă foto: Twitter
Coronavirus şi vaccinuri
 • Situaţia vaccinării în România: În ultimele 24 de ore s-au vaccinat peste 11.000 de persoane. În total, peste 5,4 milioane s-au vaccinat, peste 5,3 milioane cu schema completă.
 • Situaţia coronavirus în România: În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 6.333 cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2, 111 decese, iar la ATI sunt internate 1.220 persoane.

 

Evenimente politico-militare globale

 • Germania, negocieri dificile pentru alegerea noului cancelar. Potrivit ultimelor estimări, formaţiunea de centru-stânga SPD şi liderul ei, Olaf Scholz, au câştigat 25,8% din voturi, devansând uniunea conservatoare CDU-CSU a lui Armin Laschet care o obţinut numai 24,1% din sufragii, cel mai prost rezultat din istoria sa. Ambele partide revendică funcţia de cancelar, iar astăzi vor începe negocierile pentru formarea unei coaliţii de guvernare. (Mediafax)
 • Erdogan pune condiţii talibanilor pentru administrarea aeroportului din Kabul. Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a anunţat că ţara sa va prelua administrarea aeroportului din Kabul doar după ce talibanii vor admite în guvern reprezentanţi din alte formaţiuni, inclusiv femei. (AP)
 • Turcia va cumpăra mai multe sisteme de apărare din Rusia. Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a declarat, duminică, în timpul unui interviu, că ţara sa intenţionează să cumpere al doilea regiment de sisteme de rachete antiaeriene S-400 din Rusia şi a arătat că nimeni din afară nu poate interfera cu sistemele de apărare cumpărate de armata Turciei. (Reuters)
 • Taiwan are nevoie de arme cu rază mare de acţiune. Ministrul Apărării, Chiu Kuo-cheng, a declarat, luni, că Taiwanul are nevoie de arme precise, cu rază mare de acţiune, pentru contracararea Chinei. Ţara şi-a crescut bugetul apărării cu 9 miliarde dolari în următorii cinci ani. (AP)
 • Marea Britanie va folosi militari pentru condusul cisternelor cu combustibil. Guvernul britanic ar putea să emită un ordin, la finalul acestei săptămâni, în urma căruia câteva sute de militari să conducă cisterne cu combustibili pentru a rezolva criza şoferilor. Două treimi din cele 5.500 de staţii de carburanţi nu mai au combustibil la vânzare. (Daily News)
 • Rusia va trimite mercenari în Mali. Ministrul rus de Externe, Sergey Lavrov, a recunoscut că reprezentanţi din Mali au cerut sprijin unor companii ruse de securitate. Franţa şi Germania au avertizat Mali că vor retrage militarii dacă mercenari ruşi vor ajunge în Mali. (AP)
 • Criza energiei din Europa se acutizează şi ar putea deveni cronică. Preşedinta Băncii Centrale Europene (BCE), Christine Lagarde, avertizează că volatilitatea preţurilor energiei ar putea dura şi după soluţionarea problemelor de aprovizionare generate de pandemie la nivel mondial. (Mediafax)

 

Apărarea şi securitatea României

 • Preşedinta Comisiei Europene vine azi la Bucureşti pentru a prezenta PNRR-ul. Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, ajunge luni la Bucureşti, pentru a anunţa aprobarea Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă. România ar putea primi prin PNRR finanţări în valoare de 29.2 miliarde de euro. Vizita începe cu convorbirile tete-a-tete la Palatul Cotroceni, cu preşedintele Klaus Iohannis şi cu premierul Florin Cîţu. La 17:45 vor merge împreună la Spitalul Universitar Bucureşti, unde va începe, de la ora 18:15, o conferinţă de presă transmisă online. (Mediafax)
 • Norul de poluanţi generat de vulcanul din La Palma ajunge în România. Vulcanul din La Palma a generat un nor de poluanţi care a ajuns duminică în vestul ţării, urmând ca până luni seara să se întindă peste toată ţara. (Mediafax)