27 octombrie 2023

TITLURILE DIMINEŢII – 27 octombrie 2023

Florin Jipa

Sursă foto: Mediafax
Evenimente politico-militare globale
  • Războiul din Ucraina, ziua 611. Statele Unite afirmă că Rusia execută soldaţii care nu respectă ordinele în războiul din Ucraina. Iohannis le cere liderilor UE solidaritate cu Ucraina. Pentagonul anunţă un nou ajutor militar de 150 milioane dolari, care cuprinde muniţie pentru HIMARS, sistemele antiaeriene şi antitanc. Rusia a crescut bugetul Apărării cu 68% pentru 2024, va ajunge la 112 miliarde dolari. Pe 28 şi 29 octombrie, are loc o reuniune de pace la Malta, cu participarea a 55 de state, fără Rusia şi China. (Mediafax)
  • Războiul Israel-Hamas, ziua 21. Armata Israelului a făcut şi noaptea trecută incursiuni terestre în nordul Fâşiei Gaza. Şi SUA au bombardat două baze din estul Siriei, ca răspuns la atacurile împotriva forţelor americane din Irak şi Siria. China păstrează şase nave de război în Orientul Mijlociu. Declaraţie în 19 puncte, adoptată la Bruxelles: ajutoare de 50 milioane euro pentru Gaza, liderii europeni cer coridoare umanitare, pauze în bombardamente, eliberarea ostaticilor şi reafirmă dreptul Israelului de a se apăra. (Mediafax)
  • Iranul îşi antrenează forţele terestre la exerciţiul Iqtidar 1402, în provincia Isfahan. Manevrele vor dura câteva zile, iar armata va folosi peste 200 de elicoptere, conform presei locale. (Tasnim)
  • SUA şi Coreea de Sud s-au antrenat pentru a respinge un atac al Nordului în stilul Hamas. Comandanţii militari sunt îngrijoraţi că Nordul a dislocat multe sisteme de artilerie, ce pot trage 16.000 proiectile pe oră, iar seulul este aproape de graniţă, la 40 – 50 km, şi poate fi o ţintă. (AP)
  • China a efectuat o interceptare periculoasă cu un avion J-11 a unui bombardier american B-52, în spaţiul internaţional din Marea Chinei de Sud. Comandamentul american Indo-Pacific a criticat manevra pilotului chinez, care s-a apropiat la câţiva metri de aeronava americană. (Anadolu)
  • Coreea de Sud a acuzat Rusia că a transferat tehnologie pentru fabricarea rachetelor Coreei de Nord, după ce a primit muniţie de artilerie. Ministrul de Externe Park Jin a precizat la o audiere a Parlamentului Coreei de Sud că serviciile de informaţii urmăresc aceste transferuri. (World KBS)

 

Apărarea şi securitatea României

  • Iohannis ne anunţă de la Bruxelles că s-a rezolvat cu dronele ruseşti: avem radare şi sisteme anti-drone instalate deja. „Acest sistem anti-dronă este in place, cum se spune. Funcţionează. Noi avem dotări anti-dronă care sunt poziţionate deja, unele provin din unităţi armate din România. Altele provin de la Aliaţi. În momentul de faţă există un aliniament foarte bun şi la radare s-a coborât, ştiţi că a fost iniţial o problemă pentru că radarele detectau numai ce este peste 600 de metri, acum s-a coborât foarte mult, aproape până în zona solului. Se continuă cu îmbunătăţirea întregului aliniament, fiindcă trebuie să evităm astfel de incidente”. (Gândul)
  • Proiect pentru reducerea cheltuielilor, pe agenda Guvernului; fără festivaluri şi concerte din bani publici. Guvernul urmează să aprobe în şedinţa de vineri un proiect de ordonanţă de urgenţă care vizează reducerea cheltuielilor pe anul 2023, în vederea încadrării în ţinta de deficit bugetar. (TVR)
  • Populaţia cu „buletin de România” este de 21,8 milioane, din care aproape 3 milioane sunt plecaţi pe-afară. Avem 125 de seniori la 100 de tineri. La 1 iulie 2023 populaţia după domiciliu a României a fost de 21,873 milioane de persoane, cu 0,3% mai mică faţă de 1 iulie 2022, a transmis vineri Statistica. Populaţia după domiciliu reprezintă persoanele cu cetăţenie română şi domiciliul pe teritoriul României, care include şi emigranţii. (Hotnews)
  • Iohannis, despre aderarea României la Schengen: Este puţin deprimant ca de la Viena să auzi ca şi cum acolo o placă s-ar fi stricat puţin. Argumentele sunt cel puţin străvezii. (News)