27 martie 2023

TITLURILE DIMINEŢII – 27 mar 2023

Florin Jipa

Sursă foto: Twitter
Evenimente politico-militare globale
  • Războiul din Ucraina, anul 2, ziua 32. Putin ameninţă Europa cu rachete hipersonice nucleare. Ucraina evecuează oraşul Avdiivka, asediat de Rusia de mai multe săptămâni. Trupele ucrainene au terminat antrenamentele pe tancul Challenger 2. Şeful AIEA pleacă într-o nouă vizită la centrala nucleară ocupată din Zaporojie. (Mediafax)
  • Netanyahu îl demite pe ministrul apărării, care s-a opus revizuirii sistemului judiciar. Premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, l-a demis duminică pe ministrul apărării, Yoav Gallant, după ce acesta a declarat că guvernul ar trebui să amâne planul foarte contestat de revizuire a sistemului judiciar al ţării. El afirmase că protestele din întreaga ţară împotriva revizuirii judiciare, care au inclus un număr tot mai mare de rezervişti militari, subminează securitatea naţională. (Mediafax)
  • Coreea de Nord a lansat luni două rachete balistice cu rază scurtă de acţiune înspre Marea Japoniei. „Forţele noastre armate au detectat două rachete balistice cu rază scurtă de acţiune trase din zona Junghwa în provincia Hwanghae de Nord, la 07:47 (22:47 GMT) spre Marea de Est", a informat Statul Armat Interarme sud-coreean. (Agerpres)

 

Apărarea şi securitatea României

  • România a ajuns din urmă Ungaria la PIB per capita raportat la costul vieţii şi o întrece la salariu minim. PIB-ul împărţit la numărul de locuitori şi raportat la costul vieţii este la fel în România Ungaria şi Portugalia (77% din media UE), depăşind Grecia (68% din media UE). (Mediafax)
  • Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, vine luni la Bucureşti pentru a discuta cu Iohannis. Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, vine luni în România, ocazie cu care va fi primit la Palatul Cotroceni de şeful statului, Klaus Iohannis. Cei doi vor susţine declaraţii de presă după discuţiile oficiale. (Agerpres)
  • 105 de ani de Unirea Basarabiei cu România. În ţară se desfăşoară mai multe evenimente pentru a marca acest act istoric a deschis procesul de întregire a ţării, finalizat pe 1 decembrie 1918 la Alba Iulia. În urma cu 105 ani, pe 27 martie, Sfatul Ţării, întrunit în şedinţă solemnă la Chişinău, a votat unirea Basarabiei cu România. În 2017, 27 martie - Ziua Unirii Basarabiei cu România a fost declarată zi de sărbătoare naţională în România. (TVR)
  • 100 de ani de la adoptarea primei Constituţii a României Mari. Adunare solemnă la Palatul Parlamentului. Marţi se împlinesc 100 de ani de la adoptarea primei Constituţii a României Mari, ca lege fundamentală unică pentru toate provinciile istorice unite cu ţara mamă România, la 1 decembrie 1918. la Palatul Parlamentului va avea loc o adunare solemnă dedicată acestei aniversări. În ianuarie, Curtea Constituţională a României a decis declararea anului 2023 Anul "Centenarului Constituţiei României Întregite". (TVR)
  • A cincea ediţie a evenimentului „Cybersecurity Forum". La eveniment sunt aşteptaţi să participe: Sebastian Burduja - ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Vlad Stoica - preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM), Anton Rog - director general, Centrul Naţional Cyberint al Serviciului Român de Informaţii (SRI), Andrei Niculae - vicepreşedintele Autorităţii pentru Digitalizarea României (ADR), Manuela Catrina - adjunct al directorului din cadrul Directoratului Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC), Gabriel David - şeful Departamentului de Securitate Cibernetică al Serviciului de Telecomunicaţii Speciale (STS), Cătălina Dodu - vicepreşedinta Asociaţiei Patronale a Industriei de Software şi Servicii (ANIS). (Agerpres)
  • Poliţişti din Braşov reţinuţi pentru corupţie. Patru agenţi de poliţie acuzaţi de corupţie şi trei persoane bănuite că au dat mită pentru obţinerea permisului de şofer au fost reţinute duminică seara, după ce, în cursul zilei, au fost efectuate 20 de percheziţii în judeţul Braşov, inclusiv la două secţii de poliţie şi la Serviciul de Permise Braşov. (Digi24)