27 iulie 2021

TITLURILE DIMINEŢII – 27 iulie 2021

Florin Jipa

Sursă foto: Mediafax
Coronavirus şi vaccinuri
  • Situaţia vaccinării în România: În ultimele 24 de ore s-au vaccinat peste 14.000 de persoane. În total, peste 4,9 milioane s-au vaccinat, peste 4,7 milioane cu schema completă.
  • Situaţia coronavirus în România: În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 84 cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2, 2 decese, iar la ATI sunt internate 38 persoane.

 

Evenimente politico-militare globale

  • Cele două Corei restabilesc liniile de comunicare. Phenianul şi Seulul au restabilit, marţi, liniile de comunicaţie, conform unui anunţ al Coreei de Sud. Coreea de Nord a întrerupt, anul trecut, orice comunicare cu rivala din sud, după ce a acuzat-o de trimiterea de pliante cu propagandă pe teritoriul său. (AP)
  • Misiunea de luptă a SUA în Irak se va termina până la finalul anului. Anunţul a fost făcut, luni, de preşedintele SUA, la întâlnirea cu premierul Irakului, Mustafa al-Kadhemi. Militarii americani care vor rămâne, începând de anul viitor, vor avea misiunea de a instrui forţele de securitate irakiene. SUA au în jur de 2.500 de militari în prezent în această ţară (AP)
  • Tragedie în Mediterană. Cel puţin 57 de oameni s-au înecat, luni, când ambarcaţiunea în care se aflau s-a răsturnat în Marea Mediterană, în largul oraşului libian Khums, a anunţat Organizaţia Internaţională pentru Migraţie (OIM). (AP)
  • Rusia deschide o Academie navală în oraşul port sirian Tartus. Este vorba de o filială a Academiei Navale Nakhimov. Duminică, cu ocazia Zilei Marinei ruse, Ministerul Apărării din această ţară a anunţat că vor fi semnate 10 acorduri de cooperare între cele două ţări.
  • Statele Unite îndeamnă China să devină putere mondială responsabilă şi să respecte drepturile omului. Wendy Sherman, adjunct al secretarului de Stat american, s-a întâlnit luni, în China, cu ministrul chinez de Externe, Wang Yi, şi cu adjunctul acestuia, Xie Feng, unde a sugerat Chinei să devină o putere mondială responsabilă şi să colaboreze cu Statele Unite în probleme precum încălzirea climatică şi pandemia, insistând, însă, şi pentru respectarea drepturilor omului. (Mediafax)

 

Apărarea şi securitatea României

  • Dosarul Roşia Montană, amânat, pentru a doua oară, pentru marţi. Discuţia despre Roşia Montană la UNESCO a fost reprogramată pentru marţi, 27 iulie. Dosarul Roşia Montană a fost depus la UNESCO în 2017, în ultima zi a guvernării Cioloş. În 2018, cererea României a fost retrasă. La 31 ianuarie 2020, Guvernul României a depus din nou dosarul la UNESCO. Din 2013, de când Guvernul a dat undă verde exploatării de la Roşia Montană, proiectul este contestat în stradă. Exploatarea presupune amenajarea unui lac cu cianuri de 400 de hectare. (Aleph News)
  • Alertă de caniculă. ANM a emis Cod galben de caniculă, valabil în 34 de judeţe din ţară, de marţi până sâmbătă. Temperaturile maxime se vor situa, în general, între 34 şi 39 de grade, cu cele mai ridicate valori în Oltenia şi Muntenia. Local, noaptea, temperaturile nu vor coborî sub 20 de grade. Sunt vizate judeţele: Satu Mare, Maramureş, Bihor, Sălaj, Cluj, Bistriţa-Năsăud, Mureş, Sibiu, Alba, Hunedoara, Arad, Timiş, Caraş-Severin, Mehedinţi, Gorj, Vâlcea, Dolj, Olt, Argeş, Teleorman, Dâmboviţa, Giurgiu, Prahova, Călăraşi, Ialomiţa, Buzău, Constanţa, Tulcea, Brăila, Galaţi, Vrancea, Bacău, Vaslui şi Iaşi.