27 ianuarie 2022

TITLURILE DIMINEŢII – 27 ianuarie 2022

Florin Jipa

Sursă foto: Mediafax
Coronavirus şi vaccinuri
 • Situaţia vaccinării în România: În ultimele 24 de ore s-au vaccinat peste 18.000 de persoane. În total, peste 8,05 milioane s-au vaccinat, peste 7,95 milioane cu schema completă, din care peste 2,33 milioane cu doza a treia. (Comunicat)
 • Situaţia coronavirus în România: În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 34.255 cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2, 94 decese, iar la ATI sunt internate 692 persoane. (Comunicat)

 

Evenimente politico-militare globale

 • NATO şi SUA au transmis Moscovei răspunsul la garanţiile de securitate cerute de Kremlin. SUA au respins, miercuri, cererile Rusiei privind interzicerea aderării Ucrainei la NATO şi au transmis că, deşi Moscova este pregătită să invadeze teritoriul ucrainean în mijlocul lunii februarie, americanii oferă o „soluţie diplomatică”. Şi NATO a respins, miercuri, cererile Rusiei, acest lucru fiind subliniat de către Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg, în cadrul unei conferinţe de presă, unde a subliniat că porţile Alianţei rămân deschise. (Mediafax)
 • Putin va decide următorul pas al Rusiei. Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat, miercuri, că va înainta Kremlinului propunerile pentru următoarele mişcări ale Rusiei după ce NATO şi SUA au respins garanţiile de pace. (Tass)
 • NATO cere retragerea trupelor ruse din Moldova, Ucraina şi Georgia. NATO, prin vocea secretarul general Jens Stoltenberg, a declarat că a transmis propunerile sale scrise câtre Moscova. Printre cerinţele alinaţei pentru Kremlin se află şi retragerea forţelor ruse din Ucraina, Georgia şi Republica Moldova, unde acestea sunt dislocate fără acordul guvernului ţărilor gazdă. (Mediafax)
 • Ar putea fi suplimentate trupele NATO din Europa de Est. Statele Unite şi ţări aliate poartă discuţii despre trimiterea a câte 1.000 de militari în România, Bulgaria şi Ungaria, au declarat, miercuri, trei oficiali de la Washington citaţi de CNN. (Mediafax)
 • Erdogan îl avertizează pe Putin să nu invadeze Ucraina. Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, l-a avertizat, miercuri, pe Vladimir Putin, să nu invadeze Ucraina. Acesta a declarat că ar fi neînţelept ca Rusia să lanseze un conflict militar şi a avertizat că Turcia va face ceea ce este necesar ca membru NATO. (AP)
 • Apel al Papei pentru Rusia să nu invadeze Ucraina. „În timpul războiului, oamenii au suferit de foame, de atât de multă cruzime. Merită pace," a rostit Papa Francisc în cadrul audienţei de la Vatican. (AFP)
 • Rusia a dislocat rachete S-400 şi avioane Su-35 în Belarus. Motivând un exerciţiu comun în luna februarie, armata rusă a dislocat în Belarus sute de blindate, sisteme de rachete moderne şi aeronave Su-35, unii analişti considerând că acestea ar putea fi folosite pentru ameninţarea Ucrainei cu o invazie. (AP)
 • SUA şi China au discutat situaţia din Ucraina. Ministrul chinez de Externe, Wang Yi, a discutat, miercuri, la telefon, cu omologul american, Antony Blinken, despre situaţia din Ucraina. Reprezentantul Chinei a declarat că a cerut tuturor părţilor implicate să meargă pe calea dialogului. (AP)
 • UE vrea să impună sancţiuni ţărilor africane unde sunt mercenari ruşi. Uniunea Europeană a avertizat miercuri ţările din zona Sahel să nu angajeze mercenari ruşi şi a subliniat că este pregătită să impună sancţiuni. Compania Wagner este acuzată de încălcări ale drepturilor omului în Republica Centrafricană, Libia şi Siria. (Mediafax)
 • Coreea de Nord a lansat două rachete balistice. Coreea de Nord a continuat seria testelor cu rachete, ultimele două rachete cu rază mică au fost lansate joi dimineaţă, în Marea Japoniei, unde au lovit o ţintă aflată la 190 de km, zburând la o altitudine de 20 de km. Este al şaselea test de la începutul anului. (AP)

 

Apărarea şi securitatea României

 • Ministrul francez al Apărării vine în România. Ministrul francez al Apărării, Florence Parly, efectuează, miercuri şi joi, o vizită la Bucureşti, prilej cu care va avea întâlniri cu preşedintele Klaus Iohannis, premierul Nicolae Ciucă şi ministrul Apărării Naţionale, Vasile Dîncu. (Agerpres)
 • Rusia ar putea inspecta baza de la Deveselu. Alianţa Nord-Atlantică propune Rusiei măsuri practice în sensul creşterii transparenţei şi controlului armamentului, iar un eventual acord cu Moscova ar putea include efectuarea de inspecţii reciproce, inclusiv în bazele antibalistice NATO din România şi Polonia. (Hotnews)
 • Guvernul sancţionează şoferii agresivi. Guvernul urmează să aprobe, în şedinţa de joi, printr-o ordonanţă, modificarea şi completarea OUG nr.195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, stabilind noi sancţiuni pentru mai multe abateri de la legislaţia rutieră, precum şi definirea şi sancţionarea comportamentului agresiv la volan. (Agerpres)
 • În România se vând cea mai scumpă benzină şi motorină din istorie. În prezent, potrivit datelor Peco-online.ro, preţul mediu al benzinei la data de 25 ianuarie era de 6,59 lei pe litru, în timp ce preţul mediu al motorinei era de 6,52 lei pe litru. (Digi24)