MAS Raport SpecialLEVANT: Orientul Mijlociu si Africa de Nord

Raport săptămânal NATO - UE LEVANT Balkanii de Vest Regiunea Mării Negre

TITLURILE DIMINEŢII – 27 ianuarie 2021

Florin Jipa

Sursă foto: Armée française - Opérations militaires

Coronavirus şi vaccinuri

  • Peste 100 milioane cazuri de COVID-19. La fiecare 7,7 secunde un om se infectează cu noul coronavirus. Pandemia de COVID-19 a trecut pragul celor 100 de milioane de cazuri, notează Mediafax. A durat 11 luni pentru a înregistra primele 50 de milioane de cazuri de pandemie, comparativ cu doar trei luni pentru ca numărul cazurilor să se dubleze la 100 de milioane. Peste 50 de ţări au început să vaccineze oamenii pentru coronavirus, administrând cel puţin 64 de milioane de doze. Israelul conduce lumea la vaccinările pe cap de locuitor, inoculând 29% din populaţia sa cu cel puţin o doză.
  • Se schimbă procedurile pentru instituirea restricţiilor. Guvernul lucrează la un algoritm privind evoluţia epidemiei de COVID-19 care va lua în calcul şi alţi parametri decât simpla incidenţă a cazurilor de SARS-CoV-2 la nivelul unui judeţ, a declarat, marţi, doctorul Călin Alexandru, director în cadrul Departamentului pentru Situaţii de Urgenţe, conform Agerpres.

 

Evenimente politico-militare globale

  • NATO organizează un Summit pentru preşedintele Joe Biden. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a anunţat marţi că a discutat la telefon cu preşedintele american, Joe Biden, pentru a pregăti summitul Alianţei şi a face un bilanţ al numeroaselor provocări viitoare. Data reuniunii depinde de evoluţia pandemiei.
  • Mali elimină teroriştii. Peste 100 de terorişti au fost omorâţi în Mali, marţi, într-o operaţiune a forţelor pentru operaţii speciale franceze şi cele guvernamentale, arată AFP.
  • Israelul reface planurile de atac împotriva Iranului. Şeful Statului Major al Apărării, generalul-locotenent Aviv Kohavi, a afirmat, la Conferinţa internaţională a Institutului Naţional pentru Studii de Securitate din Israel, că armata pregăteşte o serie de planuri în plus faţă de cele existente, pentru a contracara Iranul. A acuzat Iranul de dezvoltarea unor arme nucleare, programul balistic şi sprijinirea teroriştilor din teritoriile ocupate şi ţările vecine Israelului.

 

Apărarea şi securitatea României

  • Ceremonii de Ziua Internaţională de comemorare a Victimelor Holocaustului. Astăzi se organizează ceremonii pentru comemorarea victimelor Holocaustului. În urmă cu opt decenii, a început cel mai mare genocid al tuturor timpurilor, şase milioane de evrei au suferit din cauza cruzimii regimului nazist în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.
  • MAI în criză de bani. Ministrul de Interne, Lucian Bode, a declarat, marţi seara, că sunt bani europeni nerambursabili care trebuie atraşi la nivelul ministerului, bugetul va fi astfel asigurat şi în limita acestuia va putea fi acordat poliţiştilor sporul de titlu de specialist de clasă, arată Agerpres.