27 februarie 2024

TITLURILE DIMINEŢII – 27 februarie 2024

Florin Jipa

Sursă foto: Profimedia
Evenimente politico-militare globale
  • Războiul din Ucraina. Macron: „Trimiterea de trupe în Ucraina nu poate fi exclusă. Trebuie să ne pregătim ca în următorii ani ţările vecine Rusiei să fie atacate”. Europa a format nouă coaliţii pentru Ucraina, una pentru rachete cu rază medie şi mare de acţiune. ISW: Rusia a căpătat iniţiativă pe toată lungimea frontului. (Mediafax)
  • Războiul Israel-Hamas. Biden speră la un acord de încetare a focului în Gaza, până luni: „Suntem aproape”. Israelul este de acord cu încetarea focului pe timpul Ramadanului, dacă se ajunge la eliberarea ostaticilor. Hezbollah a lansat marţi 60 de rachete din Liban împotriva Israelului, după eliminarea unui lider militar, Hassan Hussein Salami, într-un bombardament israelian. (Mediafax)
  • SUA au atacat ţinte houthi din Yemen. Trei nave de suprafaţă fără pilot şi două rachete mobile de croazieră anti-navă au fost distruse în zonele controlate de rebelii houthi din Yemen, care erau pregătite de lansare spre Marea Roşie. (CNN)
  • Liderii din R. Moldova îndeamnă la calm referitor la „Congresul deputaţilor de toate nivelurile”, convocat la Tiraspol, miercuri, unde se presupune că se va cere unirea cu Rusia a Transnistriei. Preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu, crede că nu există nici un pericol de escaladare sau destabilizare: evenimentul este unul propagandistic, pus la cale de Kremlin. (News)
  • Republica Moldova, noua ţintă a lui Putin? Klaus Iohannis avertizează asupra acţiunilor hibride ale Federaţiei Ruse. Iohannis a subliniat la Paris necesitatea menţinerii unei atenţii speciale asupra Republicii Moldova şi a evidenţiat importanţa reacţiei coordonate de contracarare a acţiunilor hibride din partea Federaţiei Ruse. (Gândul)
  • NATO se antrenează în operaţiuni navale la sud de Italia. La exerciţiul Dynamic Manta, desfăşurat între 26 februarie şi 8 martie, participă nave din SUA, Italia, Turcia, Canada, Franţa Germania, Grecia, Spania şi Marea Britanie. (AP)

 

Apărarea şi securitatea României

  • Regia Protocolului de Stat investeşte în secret 9 milioane de euro în transformarea unui sediu de partid din Bucureşti într-o reşedinţă de familie. SURSE: Imobilul va fi reşedinţa preşedintelui Iohannis după terminarea mandatului. (G4Media)
  • Austria refuză admiterea României în SCHENGEN la nivel terestru. „Să ne concentrăm pe acest pas, fără speculaţii privind viitoarele etape”, a afirmat luni ministrul austriac de Interne, Gerhard Karner. (Gândul)