27 aprilie 2021

TITLURILE DIMINEŢII – 27 aprilie 2021

Florin Jipa

Sursă foto: Mediafax

Coronavirus şi vaccinuri

 • Situaţia vaccinării în România: În ultimele 24 de ore s-au vaccinat peste 80.000 de persoane (peste 26.000 cu ambele doze). În total, peste 3 milioane s-au vaccinat, peste 1,8 milioane cu ambele doze.
 • Situaţia coronavirus în România: În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 1.256 cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2, 117 decese, iar la ATI sunt internate 1.354 de persoane.
 • Premierul vrea accelerarea campaniei de vaccinare. Campania de vaccinare împotriva COVID-19 va fi accelerată, atât în mediul urban, cât şi în mediul rural, pentru a oferi cât mai multor oameni şansa la imunizare împotriva virusului şi revenirea treptată la o viaţă normală, a anunţat, luni, premierul Florin Cîţu, după întâlnirea cu reprezentanţii autorităţilor locale, anunţând intenţia de a se organiza mai multe centre drive-through de vaccinare, conform unui anunţ al Guvernului.
 • Prefectul Capitalei îl contrazice pe premier privind obiectivul vaccinării. Prefectul Capitalei, Alin Stoica, a declarat, luni, că dacă se păstrează actualul ritm de vaccinare în Bucureşti nu va fi atins obiectivul de a vaccina 1,2-1,3 milioane de oameni până la toamnă, după ce premierul Florin Cîţu afirmase, tot luni, că ţinta de vaccinare propusă de autorităţi este realistă.

 

Evenimente politico-militare globale

 • SUA critică Parlamentul din R Moldova. Departamentul de Stat al SUA a precizat într-un comunicat că votul parlamentului moldovean pentru demiterea şefei Curţii Constituţionale este un „atac flagrant împotriva normelor democratice şi a ordinii constituţionale a Republici Moldova”, relatează Reuters. Vineri, partidele PSRM şi Şor (54 de voturi) au dat o declaraţie de nerespectare a unei decizii a Curţii Constituţionale şi au acordat un vot de neîncredere pentru trei judecători ai Curţii.
 • Preşedintele Cehiei contrazice propriul guvern privind implicarea Rusiei într-un incident. Preşedintele ceh, Milos Zeman, a pus, luni, la îndoială teza emisă recent de propriul său guvern privind implicarea Rusiei în explozia unui depozit de armament din Cehia, motiv pentru care guvernul de la Praga anunţase la 17 aprilie expulzarea a 18 diplomaţi ruşi. Acesta a declarat că nu sunt dovezi suficiente.
 • Discuţie Putin - Macron referitoare la situaţia din Ucraina. Preşedintele Emmanuel Macron a avut, luni, o discuţie telefonică cu preşedintele Vladimir Putin despre situaţia din Ucraina, relatează agenţia Tass.
 • Ucraina expulzează un diplomat rus. Ucraina va expulza un diplomat rus ca măsură de reciprocitate, după ce Ministerul rus de Externe a anunţat, luni, declararea unui diplomat ucrainean „persona non grata”.
 • Erdogan îi cere lui Biden să-şi retragă declaraţia privind genocidul armean. Recep Tayyip Erdogan a declarat, luni, că afirmaţiile preşedintelui Biden sunt nedrepte, că ar trebui să se uite în oglindă şi că speră că preşedintele SUA va reveni asupra acestui pas greşit.
 • Raport HRW: Israel este acuzat de „apartheid”. Un raport Human Rights Watch, de 213 pagini, dat publicităţii luni, acuză Israelul de politici de tip apartheid şi persecuţii împotriva palestinienilor şi propriei populaţii arabe, arată AP. Ministrul israelian de Externe a catalogat raportul că se bazează pe informaţii false şi a acuzat HRW că are o agendă anti-Israel.

 

Apărarea şi securitatea României

 • Şedinţă CSAT. Membrii Consiliului Suprem de Apărare a Ţării se reunesc marţi, sub conducerea preşedintelui Klaus Iohannis, pe ordinea de zi a reuniunii fiind incluse subiecte privind starea de securitate în regiunea Mării Negre şi implicaţiile pentru România, precum şi încheierea misiunii NATO Resolute Support din Afganistan.
 • Diplomatul rus expulzat de România voia să constituie o reţea de spionaj. Adjunctul ataşatului militar al ambasadei Moscovei la Bucureşti, Alexey Grishaev, a fost declarat, luni, persona non grata. Acesta este agent GRU şi a vrut să recruteze cetăţeni români care să îl ajute să adune informaţii din interiorul Guvernului despre politica externă a României, armată şi sistemul de securitate energetică, arată Digi24, citând surse guvernamentale.