26 septembrie 2023

TITLURILE DIMINEŢII – 26 septembrie 2023

Florin Jipa

Sursă foto: SMG Ucraina
Evenimente politico-militare globale
  • Războiul din Ucraina, ziua 580. Ucraina confirmă eliminarea amiralului Viktor Solohov, comandantul Flotei ruse la Marea Neagră, alături de alţi 34 militari. Rusia a atacat fără succes pe direcţiile Avdiivka şi Marinka. Rusia încearcă să schimbe identitatea ucraineană a peste 1 milion de copii din teritoriile ocupate. Putin a ordonat armatei să oprească ofensiva ucraineană până la 1 octombrie. (Kyiv Independent)
  • Nagorno-Karabah: Peste 200 de răniţi în explozia unui depozit de combustibil, potrivit separatiştilor. Cetăţenii de atnie armeană părăsesc regiunea. (Hotnews)
  • Abu Halil al-Fad’ani, un lider ISIS din Siria, a fost capturat de forţele americane într-un raid cu elicoptere. Nu fost ucişi sau răniţi civili în operaţiune, conform CENTCOM. (AP)
  • Coreea de Sud desfăşoară astăzi prima paradă militară după 10 ani. De Ziua Armatei vor fi văzute echipamente moderne, inclusiv aeronave F-35. (AP)

 

Apărarea şi securitatea României

  • Trei companii mari din Germania, Coreea de Sud şi Turcia au depus oferte în licitaţia pentru obuziere de cal 155 mm. în contractul de peste 4 miliarde de lei. Specialiştii armatei vor trebui să dea un răspuns până la sfîrşitul acestui an. (TVR)
  • Ambasadoarea SUA: România va adera la Programul Visa Waiver la începutul anului 2025. Kathleen Kavalec: Ne aflăm pe drumul cel bun. (TVR)
  • Exim SUA a aprobat o finanţare de 57 de milioane de dolari pentru studii de inginerie şi fezabilitate pentru pregătirea construcţiei unităţilor 3 şi 4 de la Cernavodă. Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a precizat că în opt ani de zile proiectul va fi finalizat. (Agerpres)
  • Dosarul Schengen: Ciolacu a confirmat că România blochează Austria la reuniunile NATO şi îl acuză pe Nehammer de ipocrizie. El a precizat că, în opinia sa, cei 7 miliarde de euro cu care Austria a cumpărat gaz şi petrol de la Rusia, de la debutul războiului, sunt folosiţi pentru alimentarea conflictului pornit de Rusia în Ucraina. De asemenea, România pierde anual 2% din PIB prin faptul că nu aderă la Schengen. (Hotnews)
  • Executivul a aprobat proiectul de lege privind măsurile fiscale. Salariul minim în construcţii şi agricultură, reglementat prin OUG. Salariul minim, crescut la 3.300 lei, prin hotărâre de Guvern. (News.ro)