26 iulie 2021

TITLURILE DIMINEŢII – 26 iulie 2021

Florin Jipa

Sursă foto: Mediafax
Coronavirus şi vaccinuri
  • Situaţia vaccinării în România: În ultimele 24 de ore s-au vaccinat aproape 8.000 de persoane. În total, peste 4,9 milioane s-au vaccinat, peste 4,7 milioane cu schema completă.
  • Situaţia coronavirus în România: În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 109 cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2, 1 deces, iar la ATI sunt internate 34 persoane.

 

Evenimente politico-militare globale

  • Putin se laudă cu flota rusă. Vladimir Putin, preşedintele Rusiei, la sărbătorirea, pe 25 iulie, a celei de-a 325-a zi a Forţelor Navale: „Astăzi, marina rusă are tot ce este necesar pentru apărarea garantată a ţării noastre de origine şi a intereselor noastre naţionale. Suntem capabili să detectăm orice inamic sub apă, deasupra apei sau în aer şi, dacă este necesar, să le dăm o lovitură inevitabilă. Prezenţa navală a Rusiei a fost asigurată în aproape toate zonele oceanului mondial”. (Aleph News)
  • Criză politică în Tunisia: Parlamentul - ”îngheţat”, şeful guvernului – schimbat. Preşedintele tunisian Kais Saied a anunţat duminică seară ca îngheaţă activităţile parlamentului. Totodată, l-a demis din funcţie pe şeful guvernului, Hichem Mechichi, după o zi de manifestaţii împotriva conducătorilor tunisieni. (Mediafax)
  • Italia nu face faţă incendiilor din Sardinia şi cere ajutor internaţional. Italia a cerut duminică ajutorul ţărilor europene vecine pentru a lupta împotriva incendiilor care devastează o parte a insulei Sardinia. (Mediafax)
  • Întâlnire la nivel înalt SUA – China. Numărul doi al diplomaţiei americane, Wendy Sherman, s-a întâlnit cu viceministrul chinez de externe Xie Feng, la Tianjin, în nordul Chinei. În timp ce reprezentanta Americii a cerut un mod responsabil pentru desfăşurarea competiţiei dintre cele două mari puteri economice şi militare, China a cerut SUA încetarea „demonizării” ţării. (Reuters)
  • Premierul Irakului se întâlneşte cu preşedintele SUA. Premierul Mustafa al-Kadhemi este în vizită în Statele Unite pentru a se întâlni cu preşedintele Joe Biden. Se va discuta prezenţa trupelor americane, lupta împotriva teroriştilor din gruparea Stat Islamic şi miliţiile pro-iraniene. (AP)

 

Apărarea şi securitatea României

  • Zi neagră pe drumurile din România. 25 iulie va rămâne drept una dintre cele mai sângeroase zile din ultimii doi ani pe drumurile din România, după ce nouă persoane şi-au pierdut viaţa în două accidente rutiere. Anterior acestei zile, 39 de oameni au murit în acest an în urma accidentelor rutiere. Ministerul Afacerilor Interne a făcut apel la români să conducă prudent. (Aleph News)
  • Dosarul Roşia Montană, discutat în Comisia UNESCO. Discuţia despre Roşia Montană la UNESCO a fost reprogramată pentru luni, 26 iulie. Comitetul se reuneşte la 12.30, iar dosarul României este al şaselea. Dosarul Roşia Montană a fost depus la UNESCO în 2017, în ultima zi a guvernării Cioloş. În 2018, cererea României a fost retrasă. La 31 ianuarie 2020, Guvernul României a depus din nou dosarul la UNESCO. Din 2013, de când Guvernul a dat undă verde exploatării de la Roşia Montană, proiectul este contestat în stradă. Exploatarea presupune amenajarea unui lac cu cianuri de 400 de hectare. (Aleph News)
  • 26 iulie - Ziua Arhivelor Militare. La 26 iulie 1920, în temeiul Ordinului nr. 4 al Marelui Stat Major, a luat naştere Depozitul de Arhivă al Secţiei 6 Istorie din Marele Stat Major.