26 ianuarie 2022

TITLURILE DIMINEŢII – 26 ianuarie 2022

Florin Jipa

Sursă foto: Mediafax
Coronavirus şi vaccinuri
 • Situaţia vaccinării în România: În ultimele 24 de ore s-au vaccinat peste 17.000 de persoane. În total, peste 8,05 milioane s-au vaccinat, peste 7,95 milioane cu schema completă, din care peste 2,31 milioane cu doza a treia. (Comunicat)
 • Situaţia coronavirus în România: În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 19.685 cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2, 44 decese, iar la ATI sunt internate 650 persoane. (Comunicat)
 • Începe vaccinarea copiilor între 5 şi 11 ani. Astăzi începe vaccinarea copiilor peste 5 ani. Pe platformă au fost înregistrate 3.355 de solicitări, dar serul poate fi administrat şi prin prezentarea directă în cele peste 200 de cabinete pregătite. (Mediafax)

 

Evenimente politico-militare globale

 • Joe Biden a anunţat că Rusia va invada Ucraina. Preşedintele american Joe Biden a spus, marţi, într-o conferinţă, că Vladimir Putin va invada Ucraina, dar nu doreşte un război în toată regula. Potrivit preşedintelui american, orice mişcare militară a Rusiei va avea un răspuns rapid şi sever din partea Vestului. (ZF)
 • NATO pregăteşte o propunere scrisă Rusiei. NATO va trimite o propunere scrisă Kremlinului în cursul acestei săptămâni pentru "a încerca să găsească o cale de urmat", pe fondul tensiunilor tot mai mari legate de consolidarea trupelor ruseşti la graniţa cu Ucraina, a declarat secretarul general Jens Stoltenberg la CNN. (Mediafax)
 • Macron îi va propune un plan de pace lui Putin. Emmanuel Macron va discuta la telefon, vineri, cu Vladimir Putin, pentru a-i propune un plan de dezescaladare a situaţiei de la graniţa ruso-ucraineană. (AFP)
 • Întrunire în Formatul Normandia. Reprezentanţi din Franţa, Germania, Rusia şi Ucraina, la nivel de consilieri pe securitate, se întâlnesc, miercuri, la Paris, pentru a discuta situaţia din Ucraina. (AFP)
 • Oficial ucrainean: şanse mici pentru un război, dar un conflict local e posibil. Ambasadorul ucrainean în Japonia, Sergii Korsunski, a declarat, miercuri, că sunt şanse mici pentru un război generalizat, dar e posibil să fie conflicte de mici dimensiuni la graniţa ruso-ucraineană. (Sky News)
 • SUA ar putea vinde Egiptului 12 aeronave Hercules cu 2,2 miliarde dolari. Departamentul de Stat al SUA a aprobat, marţi, vânzarea a 12 avioane de transport militar C-130J Super Hercules şi a echipamentului asociat, inclusiv a unor sisteme radar, tranzacţie estimată la 2,2 miliarde de dolari. Se aşteaptă şi aprobarea Congresului. (AP)
 • SUA vor să recupereze un F-35 prăbuşit în Marea Chinei de Sud înaintea Beijingului. Aeronava a avut un incident la aterizare, pe 19 ianuarie şi a rănit 17 militari de pe portavionul USS Carl Vinson, după care a căzut în mare, în timp ce pilotul s-a catapultat. (CNN)

 

Apărarea şi securitatea României

 • Se întruneşte Consiliul Suprem de Apărare a Ţării. CSAT a fost convocat de preşedintele Klaus Iohannis, miercuri, la Palatul Cotroceni. Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, pe ordinea de zi a şedinţei, care va avea loc începând cu ora 13,00, sunt incluse subiecte referitoare la situaţia de securitate în zona extinsă a Mării Negre şi pe Flancul Estic al NATO şi măsuri privind dezvoltarea capacităţilor de răspuns la noile provocări ale mediului de securitate şi creşterea rezilienţei. (Agerpres)
 • România deschide negocierile de aderare la OCDE. Consiliul Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) a anunţat marţi decizia de lansare a negocierilor de aderare cu România. Preşedintele Klaus Iohannis le-a mulţumit secretarului general Mathias Cormann şi statelor membre pentru susţinerea candidaturii României. (Mediafax)