26 februarie 2024

TITLURILE DIMINEŢII – 26 februarie 2024

Florin Jipa

Sursă foto: SMG Ucraina
Evenimente politico-militare globale
  • Războiul din Ucraina. Zelenski: Rusia va declanşa o altă ofensivă în câteva luni, milioane vor muri fără ajutorul SUA. Pentru prima dată, Zelenski a vorbit despre militarii ucişi: 31.000 de ucraineni şi 180.000 ruşi. ONU: Cel puţin 10.582 de civili au fost ucişi şi aproape 20.000 au fost răniţi în Ucraina. The Economist: Cea mai grea întrebare pentru Europa: se poate apăra de Putin fără SUA? Liderii europeni vorbesc de un viitor război cu Rusia, în 3, 5 sau 20 de ani. Doi ani de război în Ucraina au schimbat modul în care gândesc armatele. Ucraina şi-a triplat producţia de arme în 2023. (Mediafax)
  • Războiul Israel-Hamas. Un acord de încetare a focului în Gaza a fost discutat la Paris, se aşteaptă răspunsul Hamas. Alte negocieri urmează să aibă loc în Egipt şi Qatar. Armata Israelului a prezentat Guvernului planurile de atac şi evacuare a civililor din oraşul Rafah. Israelul a bombardat sudul Libanului noaptea trecută. (Mediafax)
  • Parlamentul Ungariei se reuneşte luni să voteze aderarea la NATO a Suediei. Ungaria este singura ţară NATO care a refuzat până acum să voteze aderarea Suediei. (Mediafax)
  • Serviciile de informaţii din Ucraina: Transnistria nu intenţionează să facă apel pentru anexarea la Rusia. Este o „campanie deliberată de dezinformare care are ca scop destabilizarea situaţiei din regiune”. „Nimeni nu va adera la Federaţia Rusă pe 28”, a declarat generalul Budanov, adăugând că nu vor exista probleme pentru Ucraina, care se învecinează cu Transnistria. (TVR)

 

Apărarea şi securitatea României

  • Preşedintele Iohannis participă luni, la Paris, la o reuniune de lucru privind războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, organizată de către Emmanuel Macron. Discuţiile vor viza evoluţia războiului declanşat de Rusia împotriva Ucrainei, implicaţiile acestuia asupra securităţii europene şi euroatlantice, precum şi identificarea opţiunilor pentru intensificarea asistenţei pentru Ucraina. (News)
  • România e îngropată în datorii. Peste 27 de miliarde de euro este suma record plătită de Guvernul României în 2023, în contul serviciului datoriei publice. Datoria publică a României a ajuns la niveluri istorice, cu un total de 944 miliarde de lei la sfârşitul lunii noiembrie 2023, cel mai ridicat procentaj raportat la PIB (58,3%) din istoria României. (Hotnews)
  • Taximetriştii din Bucureşti protestează în Piaţa Constituţiei. Luni, protestul s-a desfăşurat între orele 7:00-9:00 şi vor participa peste 600 de taxiuri, atât din Bucureşti, cât şi din ţară. (Agerpres)
  • Două românce care locuiau în blocul din Valencia distrus de incendiu sunt de negăsit. Ministerul de Externe de la Bucureşti arată că autorităţile locale din Valencia nu au confirmat până la acest moment „existenţa unor cetăţeni români printre persoanele dispărute”. (Digi24)
  • Spitalele din România se pregătesc pentru situaţia de război. Arafat: Chiar dacă acest lucru e foarte puţin probabil, a fi pregătit este obligatoriu. România îşi face stocuri şi pentru detecţia radiaţiilor nucleare. „Recent am luat un proiect de 96,5 milioane euro pentru crearea unui stoc medical şi de detecţie şi de monitorizare pe partea de chimic, biologic şi radio-nuclear”, a precizat Arafat. (Digi24)