26 aprilie 2021

TITLURILE DIMINEŢII – 26 aprilie 2021

Florin Jipa

Sursă foto: Mediafax

Coronavirus şi vaccinuri

 • Situaţia vaccinării în România: În ultimele 24 de ore s-au vaccinat peste 77.000 de persoane (peste 23.000 cu ambele doze). În total, peste 3 milioane s-au vaccinat, peste 1,7 milioane cu ambele doze.
 • Situaţia coronavirus în România: În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 1.542 cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2, 127 decese, iar la ATI sunt internate 1.358 de persoane.
 • România primeşte luni cea mai mare cantitate de vaccin, 725.400 de doze Pfizer ajung în Bucureşti, Braşov, Cluj, Constanţa, Craiova, Iaşi, Timişoara.
 • Vaccinare fără programare: Astăzi se deschide un Drive-Thru la Cluj-Napoca, de la ora 13:00, pe platoul Sălii Sporturilor „Horia Demian”. Vaccinarea se face direct în maşină, fără programare, cu vaccin Pfizer. În perioada 7-9 mai, în Bucureşti, la Biblioteca Naţională, populaţia se va putea vaccina fără programare, conform RO Vaccinare.

 

Evenimente politico-militare globale

 • Luni este aşteptat anunţul preşedintelui Erdogan cu reacţia Turciei la decizia SUA de recunoaştere a genocidului împotriva armenilor, conform Reuters. Pe surse, au apărut informaţii că ar putea fi restricţionat accesul militarilor americani în baza din Incirlik, folosită în campania împotriva terorismului din Siria şi Irak.
 • Violenţe Afganistan: 12 ofiţeri de poliţie au fost omorâţi, duminică, în Afganistan de către talibani, arată AP.
 • Comandantul american din Afganistan: am redus operaţiunile militare. Generalul Austin Miller a spus, duminică, în cadrul unei conferinţe de presă, că armata SUA a început să-şi reducă operaţiunile militare, iar forţele afgane de securitate preiau aceste responsabilităţi. Miller a declarat că anumite echipamente militare vor fi donate armatei afgane.
 • Iranul acuză Israelul pentru atacarea unui petrolier. Oficiali iranieni au acuzat, duminică, Israelul pentru atacul cu rachete, de vineri, asupra unui petrolier iranian în apropierea coastelor Siriei, care a lovit un rezervor şi a provocat un incendiu şi moartea a trei marinari, arată AP.
 • Cea mai puternică flotă din istoria Marii Britanii va pleca în misiune în Asia. Secretarul Apărării, Ben Wallace, a declarat luni dimineaţă, conform BBC, că în luna mai ţara sa trimite cea mai puternică flotă a Marii Britanii, condusă de portavionul HMS Queen Elizabeth, în regiunea Indo-Pacifică. Două vase din această flotă, un distrugător şi o fregată, vor naviga şi în Marea Neagră. Misiunea va dura şase luni şi vor fi vizitate 40 de porturi, a mai declarat acesta.
 • Au crescut cheltuielile militare în 2020. Conform unui studiu SIPRI (Stockholm International Peace Research Institute), cheltuielile militare au crescut în 2020, în ciuda pandemiei, cu 2,6%, ajungând la 2 trilioane de dolari (1.650 miliarde euro), chiar dacă PIB-ul mondial a scăzut cu 4,4%. SUA (39% din totalul cheluielilor – peste 700 miliarde dolari) şi China (13% - 250 miliarde dolari) sunt ţările cu cele mai mari cheltuieli în Apărare.

 

Apărarea şi securitatea României

 • Reacţia MAE la criza din Moldova: ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a declarat, duminică, la un post de televiziune, că Declaraţia aprobată vineri în Parlamentul de la Chişinău, potrivit căreia Curtea Constituţională a Republicii Moldova ar uzurpa puterea în stat, arată dispreţ faţă de independenţa Curţii. Aurescu a spus că acţiunea partidelor PSRM şi Şor (54 de voturi) de nerespectare a unei decizii a Curţii Constituţionale şi de acordare a unui vot de neîncredere pentru trei judecători ai Curţii este neconstituţională.
 • Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, avertizează că echipamentele militare grele ruseşti au rămas la graniţa cu Ucraina. Ministrul Aurescu a avertizat, duminică, la un post de televiziune, că retragerea forţelor armate ruse de la graniţa Ucrainei nu este una completă, iar echipamente militare grele vor rămâne pentru exerciţii viitoare. Aurescu a declarat că Rusia a păstrat unele restricţii de navigare şi zbor în Regiunea Mării Negre.