25 mai 2023

TITLURILE DIMINEŢII – 25 mai 2023

Florin Jipa

Sursă foto: SMG Ucraina
Evenimente politico-militare globale
 • Războiul din Ucraina, anul 2, ziua 91. Prigojin, şeful mercenarilor Wagner, a declarat că 20.000 dintre luptătorii lui au fost ucişi la Bahmut. Putin a minţit: Rachetele Kinzhal nu sunt nici supersonice, nici invincibile. SUA au aprobat vânzarea rachetelor antiaeriene NASAMS Ucrainei, pentru 285 milioane dolari. Emisarul chinez pentru pace ajunge vineri la Moscova. (Kyiv Independent)
 • Germania îşi reface stocurile de tancuri Leopard şi obuziere grele de 155 mm printr-o achiziţie de 800 milioane euro. Va cumpăra 18 tancuri Leopard şi 12 obuziere, pe care le-a furnizat Ucrainei. Planul de achiziţie include o opţiune pentru alte 105 tancuri pentru aproximativ 2,9 miliarde de euro. (TVR)
 • China şi Rusia vor lupta împreună împotriva dominaţiei Vestului. Declaraţia aparţine premierului rus, Mikhail Mishustin, la întâlnirea cu preşedintele Chinei, Xi Jinping, miercuri, la Beijing. (Tass)
 • Microsoft: hackeri susţinuţi de China au atacat infrastructura esenţială din SUA. Compania a declarat că atacul a fost efectuat de Volt Typhoon, despre care a spus că este un actor sponsorizat de stat cu sediul în China, care se concentrează pe spionaj şi colectarea de informaţii. (Anadolu)
 • Alegeri prezidenţiale în SUA. Ron DeSantis, militar în rezervă, şi-a depus oficial candidatura. În vârstă de 44 de ani, guvernatorul Floridei intră într-o competiţie republicană pentru a decide dacă partidul va trece peste Trump, în 2024, în timp ce urmăreşte să preia conducerea la Casa Albă, de la democratul Joe Biden. (Aleph News)
 • Biden l-a nominalizat pe viitorul şef al Apărării, generalul Charles Q. Brown, actual şef al Aviaţiei, fost pilot, cu experienţă în regiunea Pacific. Brown trebuie să fie confirmat şi de Senat. (AP)
 • Coreea de Sud şi SUA vor desfăşura exerciţii militare la graniţa cu Nordul. La exerciţii vor participa 2.000 de militari, susţinuţi de 300 mijloace tehnice, printre care aeronave F-35 şi elicoptere de atac. Coreea de Nord a declarat că va răspunde acestei provocări. (AP)

 

Apărarea şi securitatea României

 • Preşedintele Germaniei este în România în perioada miercuri – vineri. A discutat cu Iohannis şi Ciucă despre sprijinirea Moldovei, cooperarea cu România şi susţinerea Ucrainei. După Bucureşti, Frank-Walter Steinmeier, merge astăzi la Sibiu şi Timişoara. (Agerpres)
 • Sindicatele din Educaţie: Greva continuă, vom comunica Guvernului la ora 12.00 poziţia noastră. Greva generală din Educaţie continuă, au anunţat miercuri seara după negocierile cu reprezentanţi ai Guvernului, liderii sindicatelor din învăţământ. Guvernul a oferit miercuri seara, în cadrul discuţiilor cu sindicaliştii din Educaţie, aflaţi în grevă, carduri în valoare de 2.500 de lei, sumă acordată în două tranşe. (Mediafax)
 • Iohannis nu vrea instabilitate şi ceartă politică, cere partidelor să facă rotativa la termen, vineri premierul Ciucă ar trebui să-şi dea demisia. Klaus Iohannis a declarat, miercuri, întrebat dacă se va face rotativa, că procedura se va încheia pe 30 mai. „După părerea mea calendarul iniţial al rotaţiei poate fi respectat. Vineri ar începe procedura şi în varianta optimală ea s-ar putea încheia pe 30 mai”. (Aleph News)
 • Ziua Eroilor celebrată prin ceremonii militare. Ministerul Apărării Naţionale (MApN) organizează, joi, în marile garnizoane din ţară, precum şi la mausoleele eroilor şi la cimitirele şi parcelele de onoare, ceremonii militare şi religioase dedicate Zilei Eroilor, în cadrul cărora vor fi rostite simbolic nume ale eroilor poporului român căzuţi la datorie în războaiele purtate de Armata României ori în misiuni executate în teatrele de operaţii. (Agerpres)
 • Dacian Dragoş, preşedintele Consiliului Naţional de Etică, instituţia guvernamentală care l-a albit pe Lucian Bode de acuzaţiile de plagiat, a demisionat: ”Incompatibilitatea iremediabilă a principiilor mele cu recenta hotărâre”. (G4Media)