25 mai 2021

TITLURILE DIMINEŢII – 25 mai 2021

Florin Jipa

Sursă foto: Flight Radar

Coronavirus şi vaccinuri

  • Situaţia vaccinării în România: În ultimele 24 de ore s-au vaccinat peste 54.000 de persoane (peste 34.000 cu ambele doze). În total, peste 4,1 milioane s-au vaccinat, peste 3,2 milioane cu ambele doze.
  • Situaţia coronavirus în România: În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 230 cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2, 36 decese, iar la ATI sunt internate 580 de persoane.

 

Evenimente politico-militare globale

  • UE adoptă noi sancţiuni împotriva Belarusului. Luni seara, şefii de stat şi de guvern din UE au cerut impunerea de sancţiuni atât împotriva unor „entităţi”, cât şi a unor persoane particulare din Belarus. Avioanele companiilor din Belarus nu vor mai avea voie să zboare în spaţiul aerian al Uniunii Europene şi nici nu vor avea acces pe aeroporturile din UE. De asemenea, avioanele companiilor din UE vor evita să zboare în spaţiul aerian al Belarusului.
  • Belarusul şi Letonia şi-au expulzat reciproc membrii reprezentantelor diplomatice. Întregul personal de la ambasadele din Minsk, respectiv Riga trebuie să părăsească ţara până la jumătatea săptămânii viitoare. Autorităţile din Minsk au început după ce la un meci de hochei din Riga a fost arborat steagul opoziţiei din Belarus, ca semn de solidaritate cu arestarea lui Roman Protasevici, iar Letonia a răspuns cu măsuri reciproce. Un alt motiv ar fi că primaria din Riga a dat jos steagul oficial al Belarusului din faţa clădirii şi a arborat, în schimb, drapelul folosit de opoziţia de la Minsk în timpul protestelor anti-Lukashenko.
  • Militarii din Mali i-au arestat pe preşedinte, premier şi ministrul Apărării. Junta militară s-a supărat că doi membri au fost scoşi din guvern. Preşedintele Bah Ndaw, prim-ministrul Moctar Ouane şi ministrul apărării Souleymane Doucoure au fost duşi la o bază militară din Kati, din apropierea capitalei Bamako. O lovitură de stat militară din august 2020 l-a răsturnat de la putere pe preşedintele Ibrahim Boubacar Keita.
  • Mossad are un nou şef. David Barnea, 56 de ani, îl va înlocui pe actualul şef Mossad, Joseph (Yossi) Cohen, la începutul lunii viitoare, arată Mediafax. David Barnea, adjunct al serviciului până acum, este specializat în recrutarea agenţilor împotriva Iranului şi a mişcării Hezbollah.
  • Australia va închide ambasada din Afganistan. Prim-ministrul Scott Morrison a anunţat, marţi, că Australia va închide Ambasada din Kabul în trei zile, odată cu retragerea ultimilor militari. Conform unui comunicat de presă, decizia a fost luată din cauza incertitudinilor privind securitatea după terminarea retragerii tuturor militarilor străini.

 

Apărarea şi securitatea României

  • Opoziţia a criticat PNRR. PSD a criticat Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, declarând că este „un set de documente incoerente", fără legătură unele cu altele pe diverse capitole şi fără să acopere întreaga tematică, conform purtătorului de cuvânt al PSD, Radu Oprea.
  • Nou secretar de stat la Ministerul Sănătăţii. Andra-Diana Migiu a fost numită în funcţia de secretar de stat la Ministerul Sănătăţii printr-o decizie a prim-ministrului Florin Cîţu. Migiu este autorizată auditor financiar şi a ocupat, în trecut, funcţia de manager de investiţii la sediul central al Bancii Europene de Investiţii, din Luxembourg.