24 septembrie 2021

TITLURILE DIMINEŢII – 24 septembrie 2021

Florin Jipa

Sursă foto: Profimedia
Coronavirus şi vaccinuri
 • Situaţia vaccinării în România: În ultimele 24 de ore s-au vaccinat peste 18.000 de persoane. În total, peste 5,4 milioane s-au vaccinat, peste 5,2 milioane cu schema completă.
 • Situaţia coronavirus în România: În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 7.095 cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2, 113 decese, iar la ATI sunt internate 1.067 persoane.

 

Evenimente politico-militare globale

 • Suedia vrea să încheie un acord de cooperare militară cu Norvegia şi cu Danemarca. Suedezii vor încheia cu Norvegia şi cu Danemarca un acord de colaborare în domeniul militar în vederea îmbunătăţirii situaţiei de securitate în zona Mării Baltice, pe fondul tensiunilor cu Rusia. (Aleph News)
 • SUA oferă 1 miliard de euro Israelului pentru modernizarea Iron Dome. Joi, Camera Reprezentanţilor din SUA a votat în majoritate covârşitoare o lege care prevede alocarea a un miliard de dolari pentru ca Israelul să reaprovizioneze şi să modernizeze sistemul său defensiv antirachetă „Iron Dome”. (Aleph News)
 • Ucraina a adoptat o lege „anti-oligarhi”, la o zi după tentativa de asasinat a unui consilier prezidenţial. Ucraina a adoptat joi o lege care ar trebui să limiteze influenţa oligarhilor, la o zi după tentativa de asasinat a cărei ţintă a fost principalul consilier al preşedintelui Volodimir Zelenski. (Digi24)
 • Atac armat în SUA. Un individ înarmat a deschis focul într-un supermarket din Tennessee, soldat cu un mort şi 12 răniţi. Apoi, individul s-a sinucis, a anunţat joi poliţia din acest stat american. (Mediafax)
 • Întâlnire a liderilor alianţei Indo-Pacifice Quad. Preşedintele Biden va găzdui, vineri, la Casa Albă, lideri din India, Japonia şi Australia pentru a discuta despre provocările de securitate pe care China la creează în regiune. (AP)
 • Coreea de Nord, gata să reia dialogul cu Sudul. Sora liderului nord-coreean, Kim Yo Jong, a declarat, joi, că ţara ei este gată să reia dialogul cu vecina de la sud, dacă se renunţă la politicile ostile asupra Coreei de Nord. Răspunsul vine la propunerea preşedintelui Coreei de Sud, Moon Jae-in, de a declara războiul din 1950 – 1953 încheiat. (AP)
 • Lider militar american: SUA ar trebui să extindă dialogul cu Rusia. Generalul cu cea mai mare funcţie la Pentagon, Mark Milley, a declarat, joi, că Statele Unite ar trebui să-şi extindă colaborarea militară cu Rusia, pentru o mai bună transparenţă şi evitarea unui conflict. Generalul Milley s-a întâlnit, miercuri, în Finlanda, cu omologul rus, generalul Valery Gherasimov, unde au discutat timp de şase ore. (AP)
 • Pentagonul a dezvăluit numele planificatorul atacului din Kabul din 26 august. Teroristul ISIS-K Kabir Aidi este cel care a planificat şi organizat atacul sinucigaş din 26 august, care a dus la moartea a 13 militari americani şi peste 100 de civili afgani, conform Pentagonului. Acesta a fost eliminat într-un atac cu dronă, pe 27 august. (Military Times)

 

Apărarea şi securitatea României

 • Europol: Niciun poliţist nu a promovat selecţia pentru educaţie fizică şi autoapărare. Sindicatul Europol anunţă că niciun poliţist nu a promovat selecţia pentru educaţie fizică şi autoapărare. Potrivit Europol, la nivelul IPJ-urilor se fac numeroase combinaţii cu privire la numirile în diferite posturi: „Nominalizarea se face pe pile". (Mediafax)