24 noiembrie 2022

TITLURILE DIMINEŢII – 24 nov 2022

Florin Jipa

Sursă foto: DoD
Evenimente politico-militare globale
  • Jurnal de război, ziua a 274-a: La 9 luni de la declanşarea războiului lui Putin în Ucraina, Rusia e declarată de UE stat care sponsorizează terorismul. Zelenski a declarat miercuri, în faţa Consiliului de Securitate al ONU, că atacurile ruseşti asupra obiectivelor civile sunt crime împotriva umanităţii. SUA trimite al 26-lea ajutor militar Ucrainei, de 400 milioane dolari. (Mediafax)
  • Turcia a pus în pericol viaţa personalului american când a atacat Siria şi Irakul. Purtătorul de cuvânt al Departamentului Apărării al SUA, generalul de brigadă  Patrick Ryder, a criticat, miercuri, atacurile armatei turce din Irak şi Siria: ele nu au fost coordonate cu SUA şi au pus în pericol viaţa personalului. Cei 10.000 de prizonieri terorişti ISIS ar putea scăpa dacă ele continuă. (AP)
  • Serbia şi Kosovo au ajuns la un acord care pune capăt disputei privind numerele de înmatriculare ale maşinilor. Serbia va înceta să elibereze plăcuţe de înmatriculare cu denumirea oraşelor din Kosovo, iar Kosovo va înceta acţiuni suplimentare privind reînmatricularea vehiculelor, a declarat şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell. (Agerpres)
  • Polonia cere Germaniei să trimită lansatoare de rachete Patriot în Ucraina. Ministrul polonez al apărării Mariusz Blaszczak a declarat miercuri că a cerut Germaniei să trimită în Ucraina lansatoarele de rachete Patriot oferite Poloniei. (Reuters)
  • SUA acordă un nou ajutor militar Ucrainei, de 400 milioane dolari. Pachetul constă în muniţie pentru sistemele de rachete antiaeriene NASAMS, pentru HIMARS, dar şi pentru obuzierele de 155 mm. De asemenea, Ucraina va primi 150 de mitraliere grele cu vedere termică pentru distrugerea dronelor, peste 100 de vehicule blindate tactice, 150 de blindate Humvee, rachete antiradar HARM (High-speed Anti-radiation missiles), 20 milioane cartuşe, generatoare etc. În total, Statele Unite au donat Ucrainei echipamente militare în valoare de 19,7 miliarde de dolari de la începerea războiului declanşat de Putin, mai arată Pentagonul.

 

Apărarea şi securitatea României

  • Iohannis vorbeşte despre varianta amânării unei decizii privind intrarea României în Schengen: „Dacă nu reuşim până pe 8 decembrie să avem o certitudine, e posibilă amânarea deciziei cu o lună sau două luni” (G4Media)
  • Şeful vămii din Iaşi, anchetat de DNA: se lua şpagă 300 euro pe tir. Cercetările poliţiştilor Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice împreună cu procurorii DNA Iaşi vizează suspiciuni privind săvârşirea unor infracţiuni cu privire la regimul vamal şi evaziune fiscală comise din ianuarie 2022 până în prezent. (TVR)
  • Preşedintele Klaus Iohannis începe, joi, o vizită oficială în Lituania. Preşedintele Iohannis va lua parte, împreună cu omologii din Lituania, Letonia şi Polonia, la un summit dedicat întăririi Flancului estic al NATO. (Agerpres)
  • NATO a testat apărarea aeriană a României, folosind atacuri simulate cu aeronave F-16, Rafale şi Eurofighter. Alianţa Nord-Atlantică a desfăşurat miercuri un exerciţiu militar de testare a apărării antiaeriene şi antirachetă în România, la aproximativ o săptămână după ce o rachetă s-a prăbuşit în Polonia şi a adus în centrul atenţiei lacunele din apărarea antiaeriană a flancului estic al Alianţei, arată Reuters. (Mediafax)