24 noiembrie 2021

TITLURILE DIMINEŢII – 24 noiembrie 2021

Florin Jipa

Sursă foto: Twitter

Coronavirus şi vaccinuri

 • Situaţia vaccinării în România: În ultimele 24 de ore s-au vaccinat peste 66.000 de persoane. În total, peste 7,65 milioane s-au vaccinat, peste 7,25 milioane cu schema completă, din care peste 1,39 milioane cu doza a treia.
 • Situaţia coronavirus în România: În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 2.736 cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2, 239 decese, iar la ATI sunt internate 1.490 persoane.

 

Evenimente politico-militare globale

 • SUA organizează „Summitul pentru democraţie”. Preşedintele Joe Biden a invitat 110 ţări şi teritorii la summit-ul său virtual dedicat democraţiei, din zilele de 9 şi 10 decembrie. În 2022 ar urma să aibă loc şi o întâlnire cu prezenţă fizică. Rusia, China şi Turcia nu sunt invitate. (AP)
 • Rusia vrea discuţii pe tema atacării Ucrainei. Kremlinul a cerut să aibă discuţii cu alte state pentru a lămuri „isteria privind atacarea Ucrainei”, după ce liderii mai multor state occidentale, printre care SUA, Marea Britanie şi Franţa, au afirmat că peste 100.000 de militari ruşi sunt masaţi la graniţa cu Ucraina. (CNN)
 • Proteste împotriva lui Erdogan. Proteste împotriva preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan au avut loc, marţi seara, la Istanbul şi la Ankara, împotriva scăderii nivelului de trai, inflaţiei şi devalorizării lirei. (AP)
 • NASA lansează o misiune pentru modificarea, în premieră, a traiectoriei unui asteroid. Pentru prima dată, omenirea încearcă să schimbe traiectoria unui corp ceresc: NASA lansează, miercuri, o rachetă Falcon 9 a SpaceX, cu sonda DART care va ajunge în septembrie 2022 la asteroidul Dimorphos, aflat la peste 10 milioane de km de Pământ, pe care-l va lovi cu o viteză de 24.000 km/h. (CNN)
 • Polonia va realiza sisteme antiaeriene cu rază mică şi medie împreună cu Marea Britanie. Secretarul Apărării, Ben Wallace, şi ministrul polonez al Apărării, Mariusz Błaszczak, au semnat, marţi, un acord pentru dezvoltarea în comun a programului polonez pentru apărarea antiaeriană cu baza la sol, NAREW, estimat la câteva miliarde de euro. Noile sisteme se vor baza pe configuraţiile companiei MBDA. (Armada International)

 

Apărarea şi securitatea României

 • România şi Polonia sunt îngrijorate de trupele ruseşti de la graniţa Ucrainei şi din Marea Neagră. România şi Polonia sunt preocupate de desfăşurările ameninţătoare de forţe ruseşti în proximitatea Ucrainei şi la Marea Neagră, a afirmat, marţi, ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, într-o declaraţie susţinută alături de omologul său polonez, Zbigniew Rau. Rusia a desfăşurat 114.000 de militari în poligoane din apropierea Ucrainei şi a dislocat un regiment de paraşutişti în Crimeea. (Mediafax)
 • Criză politică prelungită: Miniştrii propuşi să facă parte din Cabinetul Nicolae Ciucă vor fi audiaţi miercuri în comisiile parlamentare de specialitate, după ce marţi lista cu miniştrii cabinetului PNL - PSD - UDMR şi programul de guvernare au fost depuse în Parlament. (Mediafax)
 • Poliţia şi DIICOT fac 457 de percheziţii la traficanţii de droguri şi de persoane. Procurorii DIICOT şi Poliţia Română efectuează, miercuri, 47 de acţiuni operative, pentru destructurarea unor grupări infracţionale organizate, specializate în trafic de persoane şi de minori, trafic de migranţi, criminalitate informatică, trafic de droguri şi infracţiuni împotriva patrimoniului cu consecinţe deosebit de grave, pentru care vor pune în executare 457 de mandate de percheziţie domiciliară şi 367 de mandate de aducere. (DIICOT)
 • Şedinţă a Parlamentului pentru Ziua Naţională. Senatul şi Camera Deputaţilor se reunesc, miercuri, de la ora 14.00, într-o şedinţă comună solemnă, dedicată Zilei Naţionale a României - 1 Decembrie. (Agerpres)