24 mai 2024

­TITLURILE DIMINEŢII – 24 mai 2024

Florin Jipa

Sursă foto: IDF

 

Evenimente politico-militare globale

 • Războiul din Ucraina. Ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, cere 7 sisteme PATRIOT pentru apărarea ţării. SUA pregătesc un nou ajutor militar de 275 mil. dolari, rachete HIMARS şi lovituri de artilerie. Lupte grele se duc în Harkov şi Doneţ, unde Rusia declară că a cucerit localitatea Andriivka, eliberată de Ucraina în septembrie. (Mediafax)
 • Războiul Israel-Hamas. Armata Israelului a intensificat operaţiunile în Rafah şi Jabalia. A ajuns în centrul oraşului Rafah, a eliminat mai mulţi terorişti, inclusiv comandantul de batalion Hussein Fiad. Contraamiralul Daniel Hagari, purtătorul de cuvânt al Armatei Israelului, a precizat că sunt informaţii că ostaticii ar fi ţinuţi în Rafah. Începe o nouă rundă de negocieri pentru un acord de pace, iar directorul CIA, William Burns, va călători în Europa în zilele următoare pentru a se întâlni cu şeful Mossad, David Barnea, şi cu prim-ministrul Qatarului, Mohammed bin Abdulrahman Al Thani. (Canal 12)
 • Preşedintele Statelor Unite, Joe Biden, s-a angajat să desemneze Kenya drept aliat cheie non-NATO, în timp ce preşedintele kenyan William Ruto efectuează o vizită de stat la Washington, DC. SUA vor să recâştige simpatia continentul african în faţa extinderii influenţelor din partea Chinei şi Rusiei. (Mediafax)
 • China recunoaşte că exerciţiile neanunţate din jurul Taiwanului sunt o simulare de cucerire a insulei. Exerciţiile de două zile testează „capacitatea de preluare a puterii, lovituri şi controlul teritoriilor cheie", a declarat colonelul Li Xi, purtător de cuvânt al Comandamentului Teatrului de Est al Armatei de Eliberare a Poporului din China. Taiwanul şi-a mobilizat forţele armate pentru a monitoriza şi urmări activitatea chineză pe măsură ce exerciţiile au început. Vineri, Ministerul Apărării al insulei a publicat imagini cu avioane F-16, înarmate cu rachete reale, patrulând cerul. (Mediafax)
 • Germania, Polonia şi Franţa s-au angajat să consolideze capacităţile de securitate ale Republicii Moldova. Ţările din „Triunghiul de la Weimar” vor contribui, de asemenea, la mobilizarea fondurilor UE disponibile pentru iniţiative locale şi dezvoltare, pentru promovarea integrării europene şi combaterea dezinformării, se arată în textul publicat pe site-ul ministerului german de Externe. (G4Media)
 • Polonia şi Grecia au cerut joi un scut antiaerian în Uniunea Europeană. „Europa va fi sigură atât timp cât cerul de deasupra capului va fi sigur”, îi scriu Tusk şi Mitsotakis lui von der Leyen, după străpungerea spaţilor aeriene ale României şi Poloniei de rachete şi drone ruseşti. (News)
 • Trump afirmă, la un miting că imigranţii aflaţi ilegal în SUA „construiesc o armată" pentru a-i ataca pe americani. Candidatul republican la preşedinţia SUA, Donald Trump, a afirmat joi, fără dovezi, că imigranţii din Africa, Orientul Mijlociu şi din alte părţi „construiesc o armată" pentru a-i ataca pe americani „din interior", folosind din nou o retorică periculoasă despre imigranţii aflaţi ilegal în SUA. (News)
 • Putin este în Belarus pentru a „discuta probleme de securitate” cu Lukaşenko. Potrivit serviciului de presă al preşedintelui belarus, părţile vor discuta despre starea şi perspectivele de dezvoltare a întregului complex de relaţii belaruso-ruse: agenda de integrare şi punerea în aplicare a deciziilor Consiliului Suprem de Stat al Uniunii, promovarea proiectelor comerciale comune, economice şi de cooperare, consolidarea securităţii,  cooperarea în domeniul umanitar. (Tass)

 

Apărarea şi securitatea României

 • Foştii şefi ai SRI, generalii (r.) Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă au fost puşi de DNA sub control judiciar pe cauţiune (500.000 lei). Audierile au durat 14 ore şi sunt acuzaţi de trafic de influenţă şi spălare de bani într-un dosar privind intervenţii în Justiţie. (Mediafax)
 • Ciucă, despre legea privind serviciul militar în termen voluntar: Trebuie întâi promovată şi adoptată la nivelul Guvernului, apoi înaintată Parlamentului pentru aprobare. Nu sunt finalizate procedurile la Guvern. (News)
 • Rusia îl acuză pe Marcel Ciolacu de „declaraţii provocatoare” şi „imixtiune grosolană”. Declaraţiile premierului român Marcel Ciolacu, potrivit cărora în Republica Moldova locuiesc doar români, sunt „provocatoare” şi reprezintă „o imixtiune grosolană” în afacerile ţării vecine, a acuzat joi Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a MAE rus. (Hotnews)