23 septembrie 2021

TITLURILE DIMINEŢII – 23 septembrie 2021

Florin Jipa

Sursă foto: Mediafax

Coronavirus şi vaccinuri

 • Situaţia vaccinării în România: În ultimele 24 de ore s-au vaccinat peste 16.000 de persoane. În total, peste 5,4 milioane s-au vaccinat, peste 5,2 milioane cu schema completă.
 • Situaţia coronavirus în România: În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 6.789 cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2, 129 decese, iar la ATI sunt internate 990 persoane.
 • Începe administrarea dozei 3 de rapel din 28 septembrie. CNCAV a hotărât administrarea dozei 3 de rapel, doar cu vaccinurile pe baza de ARN mesager, persoanelor vulnerabile, a celor cu risc mare de expunere şi a celor care au mai mult de 6 luni de la doza 2 de vaccin.

Evenimente politico-militare globale

 • SUA şi Franţa au dezamorsat criza submarinelor după o discuţie a celor doi preşedinţi. Secretarul de stat american, Antony Blinken, şi omologul său francez, Jean-Yves Le Drian, vor discuta, joi, la New York, după ce Emmanuel Macron şi Joe Biden au discutat, miercuri, la telefon şi au stabilit reluarea cooperării, inclusiv diplomatice, urmând să se întâlnească luna viitoare. (Mediafax)
 • Reuniune la ONU pe tema Afganistanului. Secretarul General al ONU, Antonio Guterres, a declarat, miercuri, după o întâlnire cu miniştrii de externe a celor  cinci membri permanenţi ai Consiliului de Securitate, că toţi doresc un Afganistan stabil, în pace. Reuniunea s-a desfăşurat la iniţiativa Regatului Unit. (AP)
 • Algeria a închis spaţiul aerian pentru aeronavele din Maroc. Pe fondul tensiunilor de securitate de la graniţă şi disputele referitoare la teritoriile sahariene, Înaltul Consiliu de Securitate din Algeria, a decis, miercuri, închiderea spaţiului aerian pentru toate avioanele civile sau militare marocane. (AP)
 • Estonia va retrage militarii din Mali dacă Bamako aduce mercenari ruşi. Ministrul apărării de la Tallinn, Kalle Laanet, a declarat, miercuri, că va retrage contingentul din această ţară, dacă junta militară aflată la conducere în Mali va semna un acord cu mercenari ruşi pentru instruirea armatei şi protecţia liderilor ei. (AP)
 • Stocurile de gaze naturale din Europa sunt la cel mai scăzut nivel. Stocurile europene de gaze naturale sunt la cel mai scăzut nivel din ultimii 10 ani înainte de sezonul de iarnă, exacerbând riscul unor creşteri suplimentare ale preţurilor, aflate la niveluri deja ridicate. (Mediafax)
 • Ucraina promite „o ripostă puternică" după tentativa de asasinat care a vizat un consilier prezidenţial. Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a avertizat, miercuri, că va avea „o ripostă puternică" faţă de tentativa de asasinat care l-a vizat pe unul dintre consilierii săi. (Mediafax)
 • Avion militar rusesc prăbuşit. O aeronavă AN-26, cu şase persoane la bord s-a prăbuşit, miercuri, în Khabarovsk. Omisiune de localizare a victimelor este în desfăşurare. (Tass)
 • Discuţii Rusia – NATO. Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg, s-a întâlnit, miercuri, cu ministrul rus al Afacerilor Externe, Sergey Lavrov, în marja Adunării Generale a ONU. Discuţiile au avut loc fără presă, referitor la situaţia de securitate şi colaborarea celor două părţi. (Tass)

Apărarea şi securitatea României

 • Iohannis, vizită la New York. Preşedintele Klaus Iohannis a participat, miercuri, la Summitul Global organizat de SUA şi s-a întâlnit cu secretarul general al Organizaţiei Internaţionale a Francofoniei, Louise Mushikiwabo, şi cu preşedintele executiv al American Jewish Committee, David Harris. (Administraţia Prezidenţială)
 • MAE a găzduit a X-a conferinţă ministerială a Comunităţii Democraţiilor. Ministrul afacerilor externe, Bogdan Aurescu, a prezidat miercuri, cea de-a zecea conferinţă ministerială a Comunităţii Democraţiilor, desfăşurată în marja Adunării Generale de la New York, în contextul exercitării Preşedinţiei române a Comunităţii Democraţiilor. (MAE)